Полша бясна на атаката на Туск от Брюксел

Полша бясна на атаката на Туск от Брюксел
A A+ A++ A

Полското правителство обвини председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че "атакува Полша", след като той изрази тревога от политиките на правителството.

"Днес, като използва позицията си да атакува полското правителство, той напада Полша", написа в "Туитър" премиерът Беата Шидло. Нейното националистическо правителство е на власт от две години.

По-рано Туск, бивш полски министър-председател, свърза нейното правителство с "плана на Кремъл", без да разяснява какво има предвид.

Двамата лидери отдавна са съперници.

Партията "Право и справедливост" на Шидло е в спор с Европейската комисия на няколко фронта: нейният отказ да приема бежанци в рамките на схемата за разселване на Брюксел; нейното насърчаване на изсичането на древни гори; както и преустройството на медиите и съдебната система в Полша. Европейската комисия обвинява "Право и справедливост", че застрашава ценностите на ЕС в областта на върховенството на закона.

В публикация в "Туитър" на полски вчера, Туск, който е дясноцентристки либерал, написа: "Тревога! Тежък спор с Украйна, изолация в рамките на Европейския съюз, отклоняване от върховенството на закона и независимостта на съдебната система, атака срещу неправителствения сектор и свободните медии. Това стратегия на "Право и справедливост" ли е или план на Кремъл? Твърде подобно, за да се спи спокойно".

През миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, която е изключително критична към политиките на "Право и справедливост".

Препратката на Туск към Кремъл изглежда да свързва "Право и справедливост" с предполагаемата намеса на Русия в страните от Европейския съюз и Украйна.

Полша беше една от най-гласовитите критици на Русия откакто Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепи проруските сепаратисти в Източна Украйна.

През последните години Полша подкрепи стремежа на Украйна за по-близки отношения с ЕС, но голяма острота остава в полско-украинските отношения.

Скандал избухна в събота, когато полски граничари отказаха да допуснат ръководителя на комисията за възпоменание на Украйна, Святослав Шеремет.

Полският външен министър Витолд Вашчиковски също реагира гневно на публикацията на Туск в "Туитър", наричайки я "отчаян писък на безсилие".

#Доналд Туск #Полша #Беата Шидло #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници