Край с надеждите на Русия да има спортисти на Зимните олимпийски игри

Край с надеждите на Русия да има спортисти на Зимните олимпийски игри
A A+ A++ A

Убити бяха надеждите на Русия да се състезава на Зимните олимпийски игрипрез февруари догодина, след като Световната антидопингова агенция (УАДА) обяви, че страната продължава да не спазва нейния кодекс, съобщават световните информационни агенции, информира news.bg 

През миналата година независим доклад, поръчан от УАДА, откри доказателства за подкрепа от страна руската държава за допингиране на руските спортисти.

УАДА заяви на Русия по-рано този месец, че "най-доброто решение" е да "работим с тях" след сдобиването с нова разузнавателна информация.

Кувейт, Екваториална Гвинея и Мавриций също не спазват правилата на УАДА.

Руската антидопингова агенция (РУСАДА) беше отстранена след първоначалния доклад на УАДА през 2015 г., но руските власти отричат, че е имало подкрепяна от държавата програма за допингиране на спортисти.

РУСАДА обеща да следва международните препоръки, за да ѝ бъде отменено наказанието, като Международният олимпийски комитет (МОК) вземе окончателното решение за участието на страната Зимните олимпийски игри.

МОК обяви, че ще вземе решението си на следващото заседание на ръководството си, което ще се проведе между 5 и 7 декември.

Зимните олимпийски игри ще се състоят от 9 до 25 февруари 2018 г. в Южна Корея.

Руският министър на спорта Павел Колобков заяви, че критериите за възстановяване имат "политически характер".

"Имах впечатлението, че решението е било взето предварително", коментира Колобков пред ТАСС след съобщението на УАДА, което е било направено по препоръка на нейната независима комисия за преглед на съответствието с правилата, допълвайки: "Смятаме, че държавата е изпълнила всички свои задължения." През септември председателят на Руския олимпийски комитет Александър Жуков заяви, че очаква страната да има олимпийски отбор на игрите в Пьончан.

Руския беше отстранена от състезания по лека атлетика от Международната асоциация на атлетическите федерации през ноември 2015 г. след публикуването на независимия доклад на УАДА.

Спортният министър Виталий Мутко се извини за неуспеха на Русия да хване измамниците, но не призна, че скандалът е бил подкрепян от държавата.

В доклада обаче се посочва, че в голяма част от олимпийските спортове руски тайни агенти са участвали в замяната на положителни допинг проби с отрицателни. Това е ставало по време на Зимните олимпийски игри в руския курорт Сочи през 2014 г.

В резултат на това УАДА препоръча на всички руски спортисти да им бъде забранено да се състезават на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Но МОК реши да не налага обща забрана, като вместо това остави решенията дали руснаците могат да се състезават на отделните спортни федерации.

Общо 271 руснаци се състезаваха в Рио.

#Русия #Световната антидопингова агенция #кодекс #РУСАДА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"