БСП даде ултиматум за оставката на Главчев

БСП даде ултиматум за оставката на Главчев
A A+ A++ A

БСП внесе в деловодството на парламента подписка с искане за оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. 88 народни представители от БСП и ДПС са поискали Главчев напусне председателското място. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че до оставката на Главчев парламентарната група на левицата напуска пленарната зала и няма да участва в заседания.

"Внесохме искането за оставката на господин Главчев. Днес ще поискаме среща с всички европейски посланици. Вчерашният ден беше изключително важен за България и за председателството на Съвета на ЕС. Вие не разбрахте едно - след сериозни усилия от наша страна вчера трябваше Кристиан Вигенин да внесе проект за общо решение на НС с подписите на всички ни за приоритетите по председателството. Ние сме поели ангажимент пред българския парламент, пред народа, пред посланиците на нарочна среща да помагаме на правителството и да търсим национално съгласие по тези теми. Минути преди решението да бъде внесено, председателят на НС изгони лидера на най-голямата опозиционна партия. По този начин ГЕРБ създават политическо напрежение преди председателството и минират националното съгласие по тези теми. Ето защо на тази среща ние ще представим приоритетите на БСП за България и виждането ни за бъдещето на ЕС. Ще ги информираме също така, че грубо се нарушават принципите на правовата държава, погазва се парламентаризмът, налага се цензура върху различни мнения, не се зачитат и европейски демократични ценности", каза Нинова. 

Тя съобщи и другото решение на парламентарната група - депутатите от опозицията напускат пленарна зала до оставката на парламентарния председател, за която настояват. Тяхното искане трябва да бъде поставено на гласуване утре, а за да бъде отстранен Главчев от поста, са необходими половината от гласовете на народните избраници, участващи в заседанието.

Нинова каза, че при ултиматума, който дават, от БСП ще участват в три заседания в зала - за гласуването по искане на оставката, за обсъждането и приемането на бюджет 2018 на второ четене и за вота на недоверие, който те инициират. Ще си платим глобите за тези отсъствия от работа, увери соцлидерката. 

От ГЕРБ не се притесняват от действията на левицата. Заместник-председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева заяви, че Народното събрание ще продължи работа и ще има кворум, въпреки че в четвъртък заседанието започна трудно. Причината беше в липсата на кворум, като едва на третия опит и с половин час закъснение се събра необходимото депутатско присъствие в пленарната зала. Караянчева заяви още, че парламентарната група на ГЕРБ застава твърдо зад председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

#БСП #подписка #Народното събрание #Димитър Главчев #ДПС #Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »