Русия отрече да се е намесвала в казуса с Каталуния

Русия отрече да се е намесвала в казуса с Каталуния
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
Дипломатическото представителство на Руската федерация в Испания осъди твърденията за намесата на Русия в казуса с Каталуния, предава РИА Новости. Испания обяви, че разполага с доказателства за намесата на Русия в референдума за независимост на Каталуния. Официалната позиция на Кремъл е, че счита каталунската криза за вътрешен проблем на Испания.

В петък трима министри от испанското правителство обявиха, че Русия се е намесила в ситуацията с Каталуния, тъй като голяма част от съобщенията в подкрепата на каталунската независимост, разпространени в социалните мрежи, са изпратени от територията на Русия. Министрите подчертаха, че разполагат с доказателства, че държавни и частни групи на територията на Русия са използвали „Туитър“, „Фейсбук“ и други социални мрежи и сайтове, за да провеждат широкомащабна кампания в подкрепа на каталунската независимост с цел повлияване на общественото мнение в навечерието на референдума от 1 октомври. Първият дипломат на Мадрид Алфонсо Дастис подчерта, че испанските власти са попаднали на фалшиви профили в социалните мрежи, половината от които – създадени в Русия. Тези акаунти са използвани за разпространяване на информация, в която се изтъкват предимствата от отделянето на Каталуния от състава на Испания. Дастис уточни, че по тази тема вече е иницииран диалог с Кремъл.

На свой ред министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал заяви, че чрез действията си споменатите групи се опитват да създадат нестабилност в Европа и поради тази причина Мадрид е длъжен да разкрие информацията, с която разполага, предаде Фокус. На срещата в Брюксел, която се състоя в понеделник, присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Цитирайки данни от няколко отделни доклади, норвежкият политик заяви, че Русия е предприела опити за намеса във вътрешните работи на няколко държави. Съгласно думите му крайната цел на Москва е да внесе раздор сред западните страни и по този начин да наруши единството по въпроса за икономическите санкции срещу Руската федерация. По-рано каталунските лидери отхвърлиха възможността за руска намеса, която да е повлияла на резултатите от референдума за независимост.

#Русия #Каталуния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »