НАТО "вкарва в правия път" Русия

НАТО "вкарва в правия път" Русия
A A+ A++ A

Министрите на отбраната на НАТО са обсъдили "нарушенията" от страна на Русия на ключов договор за контрол върху оръжията и са обсъдили начини за "вкарване в правия път" на Москва. Това съобщава news.bg, цитирайки американския военен министър Джеймс Матис.

Вашингтон твърди, че Русия е нарушила Договора за ядрените сили със среден обсег, подписан по времето на Студената война, който забранява разполагането на ракети с малък и среден обсег.

"Сега имаме твърда вяра, че през последните няколко години руснаците са нарушили Договора за ядрените сили със среден обсег", подчерта американският военен министър.

"Ние се опитваме да върнем обратно Русия в съответствие с договора, тя не трябва да се изтегля от него", изтъкна Матис.

Договорът влезе в сила през 1987 г., като беше подписан от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и тогавашния държавен ръководител на Съветския съюз Михаил Горбачов.

Москва многократно отрича твърденията, че скорошното разполагане от нейна страна на наземни ракетни системи нарушава договора.

Матис заяви, че няколко страни от НАТО имат свои собствени доказателства, че Русия не изпълнява договора.

"Обсъждането включваше разглеждане на нарушенията от страна на Руската федерация на договора за ядрените сили със среден обсег, и нашите колективни усилия за връщане на Русия към съответствие", подчерта Матис на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

"Абсолютно необходимо е да се поддържа доверието в споразуменията за контрол над оръжията и ние го правим по съществен, прозрачен и проверим начин", допълни той, без да коментира подробно.

Москва от своя страна обвини Америка, че нарушава договора, изтъквайки, че американската противоракетна система "Пейтриът" в Полша и Румъния може да бъде пригодена, ако е необходимо, да изстрелва ракети към територията на Русия.

#НАТО #Русия #контрол #Москва #Джеймс Матис #Студената война #договор #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"