Мъж изля червена боя в римския фонтан "Треви"

Мъж изля червена боя в римския фонтан "Треви"
източник: pinterest.com
A A+ A++ A

Водата на фонтана "Треви" в Рим отново почервеня, след като мъж изля боя вътре, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БНТ. 

Полицията веднага задържа виновника - Грациано Чекини, италиански художник на свободна практика. Той оцвети с багрила туристическата атракция от 18-и век и преди 10 години.

"Изминаха 10 години от първата акция "Фонтан "Треви" и за това време малко неща се промениха, а някои дори се влошиха. Рим винаги е бил огледало на случващото се в държавата, а днес градът гасне, дремещ в собствената си кал и корупция", написа мъжът във Фейсбук.

Художникът твърди, че акцията му цели да "събуди душите" и да покаже, че Рим е "жив и готов отново да стане столица на изкуството". Той увери, че използваната от него боя няма да навреди на паметника.

През 2007 г. Грациано Чекини изля червена боя във фонтана "Треви" в знак на протест срещу кинофестивал в Рим. По думите на мъжа за организацията били похарчени 15 милиона евро, като 2,5 милиона от тях отишли за настаняване на гостите.

Вчера започна 12-ото издание на римския кинофестивал в италианската столица. Сред гостите му са режисьорите Дейвид Линч, Ксавие Долан, Дейвид Финчър и актьорът Иън Маккелън. 

Можете да видите ВИДЕО тук

#Рим #боя #кинофестивал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »