ФИФА ще награди най-добрия футболист за 2017 г. в Лондон

ФИФА ще награди най-добрия футболист за 2017 г. в Лондон
A A+ A++ A

На официална церемония в Лондон тази вечер ФИФА ще награди най-добрия футболист за 2017 г. Фаворит за приза е асът на "Реал Мадрид" Кристиано Роналдо, който тази година изведе отбора си до победа в Шампионската лига, информира NOVA. 

За втора поредна година ФИФА определя лауреатите отделно от седмичника France Football, който традиционна връчва "Златната топка" от 1956 година насам. Шест години ФИФА награждаваше победителите съвместно с френското издание, но от 2016 г. се провеждат две отделни анкети.

Конкуренти на Роналдо са нападателят на Барселона Лионел Меси и бразилецът Неймар, който игра в Барса миналия сезон, а през лятото бе трансфериран в Пари Сен Жермен.

Според Marca, ФИФА за втора поредна година ще обяви за победител Роналдо, който вкара 12 гола в Шампионската лига, 10 от тях в плейофите. Тримата бяха номинирани от специална комисия, съставена от бивши футболни звезди като Кафу, Енцо Франческоли, Диего Марадона, Карлес Пуйол, Карлос Валдерама и Едвин ван дер Сар.

В гласуването пък взеха участие капитаните и треньорите на националните отбори, журналисти и запалянковци. Звездата на "кралския клуб" Роналдо изпрати изключително успешен сезон, като помогна на своя тим да спечели за втора поредна година титлата в Шампионската лига, както и трофея в Примера дивисион. Лионел Меси пък взе голмайсторския приз в испанското първенство, забивайки 37 гола през изминалата кампания, като с Барса спечели и Купата на Испания.

Третият финалист Неймар напусна каталунците през лятото и стана най-скъпият футболист в света, след като Пари Сен Жермен плати за него умопомрачителните 222 милиона евро. За званието най-добър треньор претендират Зинедин Зидан, Антонио Конте и Масимилиано Алегри.

Пак според Marca, този трофей ще бъде връчен на наставника на Реал. ФИФА за първи път ще награди най-добрия вратар, а победителят ще бъде определен измежду Джанлуиджи Буфон от Ювентус, Кейлор Навас от Реал и Мануел Нойер от Байерн. ФИФА днес ще обяви името и на най-добрата футболистка за сезона - Дейна Кастеянос от Венецуела, Карли Лойд от САЩ или холандката Лийке Мартенс от тима на Барселона. Най-добър треньор в женския футбол може да стане наставникът на Дания Нилс Нилсен, Жерар Прешьор от Лион или Сарина Вигман от Холандия.

С гласовете на запалянковците ще бъде определен лауреатът за приза на името на Ференц Пушкаш, който се дава за най-красив гол за годината. Специална награда ще има за феновете, като за нея претендират привържениците на Борусия Дортмунд, Селтик и Копенхаген.

В церемонията по награждаването в лондонския театър "Паладиум" ще вземат участие Роберто ди Матео, Джей-Джей Окоча, Андрей Шевченко, Питър Шилтън и Алекс Скот, групата “Касейбиън”, водещи ще бъдат Идрис Елба и Лейла Анна-Лий.

От 1991 до 2009 г. ФИФА награждаваше най-добрия футболист за годината и първи победител в анкетата стана Лотар Матеус. Настоящият треньор на Реал Зинедин Зидан прибра три пъти наградата, през 2008 г. я получи Кристиано Роналдо, през 2009 г. - Лео Меси.

От 2010 до 2015 г. ФИФА определяше лауреатите съвместно с редакцията на France Football. Церемонията за най-добрия футболист за 2016 г. на ФИФА се проведе през януари тази година в Цюрих. Освен Роналдо награди получиха още Клаудио Раниери, Карли Лойд и треньорът на немския национален отбор за жени Силвия Найд. 

#Неймар #Лионел Меси #Кристиано Роналдо #фаворит #ФИФА #Лондон #Барселона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »