Си Цзинпин обещава "нова ера" на Китай

Си Цзинпин обещава "нова ера" на Китай
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Китайският лидер Си Цзинпин обеща днес "нова ера" на страната и призова комунистите на борба срещу всичко, което би могло да застраши авторитета на управляващата партия.

Цзинпин говори повече от три часа при откриването на конгреса на Китайската компартия пред гигантска емблема със сърп и чук, кръстосани на фона на червени знамена, и разсея всяка надежда за либерализация на режима. Ройтерс отбелязва, че той е произнесъл "нова ера" 36 пъти в речта си.

Каква ще бъде тази "нова ера"? След като "реши проблема с храненето и обличането на повече от един милиард души", режимът сега трябва да "посреща нуждите от по-добър живот, не само материално и културно", но и по отношение на правосъдието","сигурността" и "околната среда", обясни генералният секретар на ККП.

Ройтерс обобщи неговия план в три точки: укрепване на държавните фирми, пазарноориентирана реформа на валутната и финансовата система и улеснен достъп на чужди инвестиции.

Делегатите на "най-голямата партия в света" с 89 милиона членове - почти всички в тъмни костюми и червени вратовръзки, дружно ръкопляскаха, когато президентът влезе усмихнат, придружен от двамата си предшественици - бившите държавни глави Цзян Цзъмин и Ху Цзинтао.

Обръщайки се към останалия свят, Си увери, че страната му "ще се отвори още повече".

В Пекин са забранени футболните мачове, нощните барове са затворени и навсякъде има полиция - столицата е под особено наблюдение, полцеското присъствие е засилено, за да протече без никакви инциденти конгресът, който се очаква да продължи една седмица, посочва Франс прес.

Си "търси начин да се путинизира" и да остане на власт безсрочно, отбелязва китаистът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет в Хонконг - намек за руския президент Владимир Путин, с когото китайският лидер изглежда споделя известна носталгия по съветската епоха и недоверие към Запада, подсилвано от феноменалния икономически подем на страната му.

Откакто дойде на власт в края на 2012 г., Си Цзинпин, смятан за най-могъщия китайски ръководител след основателя на режима Мао Цзедун и реформатора Дън Сяопин, разположи на ключовите постове свои верни хора, подпомогнат от антикорупционна кампания, в хода на която бяха наказани над 1,3 милиона служители.

Той не се отказа от прехода към "социалистическа пазарна икономика", но управлението му е съпроводено с връщане на марксистката идеология в страната и всеобхватните репресии, насочени срещу интернет, правозащитното движение, дисидентите и вярващото население.

"Не всички в Китай са доволни от това. Някои са против идеята той да остане над 10 години" начело на страната, добавя Кабестан, според когото "връщането към маоизация хвърля в смут страната".

В борбата срещу корупцията, нанасяйки удари чак по върховете на армията и дори в самото Политбюро, Си Цзинпин "засегна осигурени вече интереси", казва китаистът. "Всичко това създава много нагласи срещу него. Той пое рискове, които успява да пренебрегва засега", допълва експертът.

За влиянието на Си Цзинпин говори това, че има изгледи името му да бъде включено в партийния устав - почест, отредена досега само на Мао и Дън.

Самият Си спомена в словото си, че "мисли за социализъм в цветовете на Китай, водещ към една нова ера" - усилията в тази посока наистина може да му донесат подобно отличие, прогнозира АФП.

#Китай #барове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »