Радев: Не бива да позволяваме двоен стандарт при приемането на държави в Шенген

Радев: Не бива да позволяваме двоен стандарт при приемането на държави в Шенген
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

България възприема като важна отговорност предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз и като шанс да задълбочим и подобрим сътрудничеството си с партньорите си в общността. Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии на държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство в България, предаде БНТ.

Държавният глава изрази благодарността на страната ни за подкрепата и съветите, които България получава от европейските си партньори по линия на подготовката и дефинирането на приоритетите ни за председателството през следващата година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев, президенът на България:„Гражданите на Европейския съюз поставят като приоритет да бъде ефективно гарантирана сигурността им. Предстои ни важната задача да изградим ефективни механизми за интеграция и подобряване на политиките в много сфери, измежду които продължаването на кохезионната политика, дигитализацията в ЕС и отбраната. Отговорна задача са и преговорите за излизане на Великобритания от Съюза с оглед на зачитането на правата на европейците“.

„По време на своето председателство България си поставя за цел да бъде безпристрастен ръководител на преговорите в рамките на Съвета. Това, от което ще спечелим, е не налагането на национални интереси, а утвърждаването ни като отговорен, надежден и равнопоставен партньор в ЕС“, добави още Румен Радев.

На срещата бяха обсъдени актуалните теми от дневния ред на Европейския съюз, процеса на присъединяване на България към Шенгенското пространство, както и мерките, които страната ни предприема за повишаване на ефективността на борбата с корупцията, както и справянето с мигрантската криза.

Държавният глава призова да бъдат прилагани еднакви критерии по отношение на участието на държавите членки в интеграционните проекти на Европейския съюз като Шенген. Румен Радев предупреди да не се допускат двойни стандарти, които имат обезкуражаващ ефект върху страните, изпълняващи стриктно задълженията и стандартите, заложени в европейското законодателство.

Дипломатическите представители проявиха интерес към позицията на държавния глава относно проектите за създаване на обща отбрана на Европейския съюз. По думите на Румен Радев правилната стратегия за общността и индивидуалните държави членки е да разполагат с широк спектър от способности, които да гарантират постоянна готовност в днешната непредсказуема среда, а не да се предвиждат посоките и мащаба на потенциалните атаки.

По време на разговора беше потвърдена готовността на България да подкрепи интеграцията на държавите от Западните Балкани в ЕС.

#Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"