Белгия е готова да приеме доброволно мигранти

Белгия е готова да приеме доброволно мигранти
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Белгия е готова да приеме доброволно догодина още 1150 мигранти, съобщи държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, информира БНТ.

Предвижда се да бъде осигурен подслон за още 600 сирийци, достигнали Турция, 350 сирийци от Ливан, 100 - от Йордания, както и 50 конгоанци от Уганда и още 50 мигранти, достигнали Либия. Досега Белгия е приела 976 разселени мигранти по задължителните квоти на ЕК, а трябваше да подслони 3812 души.

Европейската комисия представи преди месец предложение за нови, доброволни квоти, и изрази готовност да осигури по 10 000 евро на приет по тях мигрант. Тази нова и доброволна схема ще замени досегашните задължителни квоти, които не бяха изпълнени. Общият бюджет за изпълнението на новите квоти е половин милиард евро, достатъчни да покрият разноските за 50 000 мигранти. Предвижда се приемането на кандидати основно от Африка.

През септември ЕК отчете, че от предвидените 160 хиляди мигранти за разселване по задължителните квоти ще бъдат обхванати едва до 37 000 души. Комисията добави, че скоро близо 1,5 милиона мигранти трябва да бъдат върнати там, откъдето са дошли, защото не отговарят на изискванията да останат в ЕС.

#Белгия #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »