Путин нарече Ердоган приятел, разбраха се по ключови въпроси

Путин нарече Ердоган приятел, разбраха се по ключови въпроси
A A+ A++ A

Състоялите се в четвъртък в Анкара преговори на президента на Турция Реджеп Ердоган с руския му колега Владимир Путин потвърдиха съвпаденията на позициите на двете страни по ключови въпроси. По-конкретно това се отнася за близкоизточното урегулиране, информира ДАРИК. 

Пред журналисти след срещата, която продължи общо четири часа, лидерите на Турция и Русия подкрепиха териториалната цялост на Ирак и Сирия и изразиха готовност да продължат съвместната си работа за зоните за деескалация в Сирия. Ердоган и Путин обсъдиха и въпросите на икономическото сътрудничество като отбелязаха увеличаването на двустранния стокооборот и ръста на туристическия обмен.

Като нарече президента на Турция „приятел”, руският лидер отбеляза, че срещата с „изключително работен характер” е дала възможност „подробно, откровено да се обменят мнения както по въпросите на двустранното сътрудничество, така и да се поговори за по-нататъшните ни съвместни действия в контекста на урегулиране на сирийската криза”. Според Путин създаването на зони на деескалация в Сирия е пролог към прекратяването на войната в Сирия, окончателното унищожаване на терористите и връщането на сирийците към мирния живот, към своите родни огнища”, заяви руският държавен глава.
 
Той съобщи, че на срещата е потвърдена готовността да се продължи работата по създаването на четири зони за деескалация, включително най-голямата от тях – в провинция Идлиб. Путин отбеляза, че инициативата за създаването на зони на деескалация е издигната на срещата с Ердоган в Сочи през май. „Трябва да признаем, че работата за реализиране на тази идея не бе никак лесна както за страните, въвлечени в сирийския конфликт, така и за страните гаранти на процеса от Астана – Русия, Турция, Иран”, подчерта руският лидер. Но „въпреки трудностите ние все пак успяхме да постигнем положителен резултат”.

Президентът на Русия добави още, че смята „тези договорености за общ и изключително важен успех, успех и на нашия приятел господин Ердоган, защото той е един от инициаторите на този процес”. Според оценките на Путин постигнатите резултати за създаване на зони на деескалация са ”абсолютно принципни неща, които са важни не само за сирийския народ, не само за региона, но и за целия свят”. „Ние създаваме условия за връщане на бежанците, за връщането им вкъщи, което е принципно важно за активизиране на процеса на търсене на дългосрочно политическо урегулиране в Женева под егидата на ООН”, подчерта Путин.
 
Страните са се договорили да продължат плътните контакти по линия на министерствата на външните работи, военните и специалните служби за целите на задълбочаването на координацията на съвместните действия за урегулиране на кризата в Сирия, за решаването на другите регионални проблеми. „Преговорите в Астана увеличиха доверието между нашите две страни, необходимо е да продължаваме да провеждаме такива срещи. Кризата в Сирия трябва да бъде решена по мирен път и ще продължаваме да си сътрудничим в тази посока”, заяви президентът на Турция.

По време на преговорите Анкара и Москва обявиха подкрепата си за териториалната цялост на Ирак и Сирия. „Ние с Русия подкрепяме териториалната цялост на Ирак и Сирия. Турция продължава тясното сътрудничество с Русия за постигане на политическо решение на кризата в Сирия”, каза Ердоган. Той обяви и небоходимостта „да не се дава възможност на правителството в Иракски Кюрдистан да допусне още по-сероизна грешка”, като имаше предвид референдума за независимостта на Иракски Кюрдистан, който се състоя на 25 септември.

 

#Анкара #преговори #Турция #Реджеп Ердоган #Владимир Путин #ключови въпроси #териториална цялост #Ирак #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »