Пътни блокади на протест в САЩ

Пътни блокади на протест в САЩ
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Десетки арестувани по време на протест в САЩ. Над 1000 души излязоха по улиците на град Сейнт Луис, за да изразят недоволството си срещу пускането на свобода на полицай, който през 2011 година застреля афроамериканец, предаде „Руптли”, цитира НОВА.

Неделя през нощта беше трети пореден ден на недоволство. Първият протест беше още в петък, след като съдия оправда бившия полицай Джейсън Стокли, който през 2011 г. застреля 24-годишния Антъни Ламар Смит, предаде БТА.

Протестиращите организираха пътни блокади. Докато през деня демонстрациите протичаха мирно, след падането на нощта малки групи радикално настроени младежи оставаха по улиците, чупеха витрини и замеряха полицаите с камъни и различни предмети.

Автобуси с полицаи с палки и щитове пристигнаха в неделя през нощта в центъра на града, където бяха извършени истински погроми. Един полицай е бил ранен леко в крака. Полицията съобщи, че е конфискувала от протестиращи оръжия и пластмасови бутилки с неизвестна течност.

"Това вече не е мирен протест", се казва в полицейското съобщение в „Туитър”.

Съдът оправда Джейсън Стокли, който твърди, че е стрелял при самозащита, защото помислил, че Антъни Смит търси пистолет в колата си.

Най-спорният и недоказан въпрос в казуса е дали наистина Антъни Смит е имал пистолет. Според защитниците му оръжието може да е подхвърлено в колата му от органите на реда. Според съда обаче „градски дилър на хероин, който не притежава оръжие, ще е нетипично”, пише „Руптли”.

 

#САЩ #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"