Земетресение може да унищожи Истанбул

Земетресение може да унищожи Истанбул
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Около 600 000 отделни сгради в Истанбул са застрашени да бъдат разрушени в случай на мощно земетресение, каквото се очаква да разтърси турския мегаполис, предупреди министърът на околната среда и урбанизацията Мехмет Йозхасеки, информира ДАРИК.

"Сега има действителна заплаха от земетресение, което се очаква да се случи в Истанбул, което ни плаши всички. Всички учени казват това. Както нашите учени твърдят, това земетресение ще се случи най-вероятно след 15 години, трябва ли сега да се занимаваме с това? Около 600 000 отделни сгради изглежда са изложени на риск в Истанбул ", каза Йозхасеки в централната анадолска провинция Коня по време на събитие за градски трансформации, съобщи в. „Хюриет дейли нюз“.

Министърът допълнил, че много общини в цяла Турция извършват погрешни работи по проекти за градско обновление, докато описва сградите в западните страни като "по-солидни" в сравнение с тези в Турция. На много места, претърпели градска трансформация, според Йозхасеки, много кметове са позволили на строителите да разрушават сгради и след това им позволят да се реконструират по "грозен начин".

Министърът също така засегна въпроса за силното земетресение, което Истанбул очаква, което според учените може да се случи през следващите 15 до 30 години. Той добави, че служителите трябва да вземат предпазни мерки срещу земетресението, цитирайки го като причина, поради която министерството "прави всичко възможно".

"Ето защо работим. Взехме всички предпазни мерки, взимайки предвид реалността; подготвихме инфраструктурата, осъзнаваме проблемите. Направихме презентации пред нашия президент и министър-председателя. Ние им обяснихме трудностите, които можем да срещнем по въпроса за градската трансформация. Казахме им, че трябва да обявим тази мобилизация, тъй като трябва да направим всичко възможно за разрешаването на този проблем и съответно да обявим мобилизацията ", каза министърът.

Земетресение с магнитуд от над 7 по скалата на Рихтер се очаква да се разрази в региона на Мармара в близко бъдеще, заяви ръководителят на Обсерваторията в Кандили от Халук Йозенер на 17 август. На тази дата беше отбелязана 18-тата годишнина от земетресението през 1999 г., при което за секунди загинаха близо 18 000 души в северозападна Турция.

#Инстанбул #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »