Турция размаха пръст на германските политици, били популисти

Турция размаха пръст на германските политици, били популисти
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес германските политици в популизъм след телевизионен дебат между канцлера Ангела Меркел и социалдемократическия кандидат за канцлер Мартин Шулц, в който и двамата изразиха готовност за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Надяваме се, че проблемната атмосфера, която превърна турско-германските отношения в жертва на този тесен политически хоризонт, ще приключи", написа в Туитър президентският говорител Ибрахим Калън. 

Той посочи, че Меркел и Шулц атакуват Турция и президента Ердоган, за да отклонят вниманието от по-спешни проблеми, като нарастващата дискриминация. Калън заяви, че отношението на Европа към Турция цели да създаде образа на "враждебния друг" и че популизмът в германската политика би разпалил дискриминация и расизъм.

Във вчерашния телевизионен дебат Шулц заяви, че ако стане канцлер, би сложил край на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС заради все по-авторитарната политика на Ердоган.

Меркел, която и преди е изразявала съмнения дали Турция някога ще се присъедини към ЕС, заяви, че страната се отдалечава от всички демократични практики с главоломна скорост.

#Реджеп Тайип Ердоган #популизъм #Ангела Меркел #Мартин Шулц #Турция #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »