Кафявия хляб, продаван в Румъния, е фалшифициран
Доклад, изготвен от румънското министерство на земеделието през 2015 г., очертава няколко въпроса, свързани с качеството на местните храни, информира Profit.ro, цитиран от БГНЕС.
Местните власти започнаха да разглеждат тази година възможните разлики в качеството между храните, продавани в Румъния и в Западна Европа, след като няколко други страни в Източна Европа започнаха да разследват въпроса.
Около 70% от кафявия хляб, продаван в Румъния, е фалшифициран, се казва в доклада. Той съдържа бяло брашно, което по-късно е оцветено.
Същевременно млякото, несъобразено със стандартите, доведе до загуби от почти 20 милиона евро. Количеството от 193 тона мляко, или 0,03% от местното месечно производство на мляко, беше спряно от преработката или продажбата и още 104 тона млечни продукти бяха блокирани в складове или унищожени поради проблеми с качеството, се казва в доклада.
Медът, зехтинът, виното и алкохолните напитки също попадат сред категориите храни, уязвими на фалшифициране в Румъния, се казва в доклада.
В документа проблемът е определен като "тежък". Докладът показва, че Румъния не разполага със законодателство, което да гарантира автентичността на хранителните продукти или да предотврати фалшифицирането им.
Още по темата:
- » Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо
- » Пускат на свобода най-страховития убиец в историята на Румъния
- » В Румъния строят най-голямата база на НАТО в Европа