Списък от 10 искания до министър-председателката Тереза Мей

Списък от 10 искания до министър-председателката Тереза Мей
източник:wikipedia.bg
A A+ A++ A

Водещи британски университети ще огласят списък от 10 искания до министър-председателката Тереза Мей, свързани с правата на гражданите на ЕС след Brexit, съобщи в. „Индипендънт”, цитиран от БГНЕС.

По-рано беше съобщено, че според вече обявените предложения на премиера Мей, след Брекзит всички граждани на ЕС „трябва да подават молба за престой, включително и децата”.

По информация на изданието, в исканията си 24 висши училища от групата „Ръсъл”, в която влизат Оксфорд и Кеймбридж, предупреждават Мей, че ако сегашните планове на правителството не бъдат преразгледани, това може да навреди на образователния сектор на страната. Университетите настояват за „по-голяма яснота” относно плановете на правителството, свързани с гражданите на ЕС.

Висшите училища призовават Мей да отмени подаването на молба за престой след Brexit, а вместо това предлагат на гражданите на ЕС, които са в страната автоматично да се дава право на престой във Великобритания.

Друго искане е преразглеждане на плановете по отмяна на правото на пребиваване в страната на хора, които са били в чужбина за повече от 2 години.

„Тази позиция на правителството на Великобритания по преговорите, тази липса на яснота предизвиква голямо безпокойство у гражданите на ЕС в нашите университети и влияе на възможностите ни да приемаме на работа талантливи служители от ЕС”, се посочва в мотивите.

До 29 март 2019 Великобритания трябва да напусне ЕС – точно две години след активирането на Brexit.

 

#Тереза Мей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »