Възрастни хора в Германия живеят на границата на бедността

Възрастни хора в Германия живеят на границата на бедността
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Все повече възрастни хора в Германия живеят на границата на бедността - над 15%, отчита официалната статистика. В нито една друга обществена група няма такъв ръст на бедността, както при пенсионерите. Ето историята на един от тях:

Херберт е 65 -годишен пенсионер от Хамбург. Решил е да види най-новата атракция на Германия - филхармонията на Елба - скъп и престижен обект, символизиращ, че Германия е добре. Това обаче Херберт не може да каже за себе си, информира ДАРИК.

„2.20 евро ми е останало от пенсията този месец. И сега трябва да чакам до петък, когато ще получа следващата пенсия, която трябва да разпределя така, че да изкарам месеца. Нямам пари в банката“, казва Херберт.

Той обича да идва тук и да гледа корабите. Като по-млад даже е пътувал с тях - до Америка, Азия и Австралия. По професия е бил заварчик. Работил е в хамбургската корабостроителница, имал е хубава работа, получавал добри пари и изобщо не мислел за старините.


Днес Херберт обитава малко жилище в хамбургски квартал. Преди години той е бил образец на модерно живеене, а днес се е превърнал в проблемен квартал с остри социални проблеми, в който живеят и много чужденци А наемите са значително по-ниски от средните за Хамбург.


„Понякога изпадам в отчаяние, казвам си, че всичко е ужасно. Но от друга страна си мисля, че има хора и по-зле от мен“, казва пенсионерът.

За да изкара месеца Херберт посещава веднъж седмично обществената трапезария. Срещу 2 евро бездомници и социално слаби получават тук храна в изобилие.

Херберт е работил през целия си съзнателен живот и въпреки това доходите не му стигат да свърже двата края. И той не е изолиран случай. Ако допреди 10 години около 10% от възрастните хора в Германия са били застрашени от бедност, то днес делът им е скочил на 15%. В никоя друга обществена група няма такъв ръст на бедността, както при пенсионерите.

„Когато дойдох за първи път ме беше срам, свито ми беше сърцето. Все ми се струваше, че съм дошъл на просия. Става дума за човешкото достойнство, но човек привиква. Вече съм претръпнал“, казва Херберт.

Не само безпаричието е проблем, твърдят социални работници. Бедността изтласква все повече възрастни хора към периферията на обществото.

Според Ангела Булут от обществената трапезария възрастните хора не се чувстват част от обществото. „Усеща се как ножицата между бедни и богати все повече се разтваря“, казва тя.

Преди години е било съвсем различно. Като дете Херберт живеел в сърцето на града и в центъра на обществото. Баща му починал рано, но майка му се оправяла с едната пенсия.

Херебрт не може да проумее какво се е объркало днес и се тревожи за поколението на своите внуци.

„Днешните 20-годишни, които завършват обучението си и тръгват на работа, каква пенсия ще получават един ден - нищо и никаква. Сегашното увеличение на пенсиите е с 1.9%“, казва той.

Политиците обещават по-високи пенсии, но Херберт не вярва, че тези обещания някога ще бъдат изпълнени.

#Германия #възрастни хора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"