"Ново 20" децата на предучилищна още на 4 години

"Ново 20" децата на предучилищна още на 4 години
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Крачка назад - държавата се отказа от идеята си за по-къса лятна ваканция за учениците. Образователното министерство обаче излезе с "ново 20". Обяви, че предвижда промени за най-малките. Предучилищното образование ще започва задължително на 4 години. Предложението вече предизвика разнопосочни реакции, информира НОВА.

Според анализ на образователнното министерствот децата, които не преминават през предучилищна подготовка, по-често отпадат от системата. Затова дошло и предложението - за класната стая да се готвят още от 4-годишни.

Промяната е насочена главно към децата от уязвимите групи и към тези, чиито майчин език не е българският. Същото предложение имаше и в първоначалния вариант на Закона за предучилищното и училищното образование. Но беше отхвърлено заради много родители, които не бяха съгласни и искаха да имат избор дали да се грижат сами за децата си в ранната им възраст.

Предложението на министерството предучилищна подготовка да е задължителна за децата на  4 години, ще бъде внесено през месец октомври.

„Образованието да контактуваш с хора в група. И тук е мястото на учителката в първи клас, да каже какво е поведението на едно дете, което идва от домашно възпитание при баба и такова, което идва то детска градина”, коментира в студиото на „Здравей, България” Лара Златарева -тв водеща и родител.

„Това означава, че тази задължителна детска градина ще стане безплатна за децата. Към момента, в който се въведе промяната, ще има места за всички деца. Няма как да направиш нещо задължително и да не осигуриш места”, коментира зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов.

 

#училище #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници