Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на две жени от Тутракан

Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на две жени от Тутракан
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

В две отделни заседания днес Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Стефка Йорданова и на Светла Захариева от Тутракан, задържани под стража на 21 юли тази година с определения на Окръжен съд – Силистра по искане на белгийските съдебни власти, информира ДАРИК.
 
Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че двете жени са издирвани с европейски заповеди за арест /ЕЗА/, издадени от съдия следовател от съд в Брюксел, Кралство Белгия, за участие в организирана престъпна група за сводничество, експлоатация на проституиращи жени със заплахи и принуда, пране на пари и предоставяне на помещение за извършване на развратни действия. Компетентните белгийски власти настояват за ареста и екстрадицията на двете българки, като в ЕЗА са посочени три престъпления, квалифицирани по седем правни норми от Белгийския наказателен закон. Описаните в ЕЗА факти, свързани с престъплението са извличане на големи печалби от проституцията на млади жени в квартала на витрините в Брюксел. Посочва се, че сънародничките ни заставяли всяка една от тях да им предоставя не само фиксираната сума от 50 евро за 1 работна смяна, но и комисионни за всеки курс. Белгийските власти са записали в ЕЗА, че тези пари не се декларирани в кралството, а се инвестирали в България. Със заплахи нашенките принуждавали  жените да поемат повече работа. При тази схема събирали от 120 до 160 евро на ден. След сигнали, подадени от потърпевшите, тамошните власти следили продължително време действията на българките, които пренасяли парите у нас най-често в брой. Днес съдът не коментира фактите, посочени в ЕЗА. Това ще стори утре, 2 август 2017 година Окръжният съд в Силистра, когато ще разгледа по същество искането на властите в Белгия за екстрадирането на Стефка Йорданова и на Светла Захариева.
 
Варненският апелативен съд намира, че съдът в Силистра правилно е определил първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража“ на всяка една от двете жени.
Апелативният съд във Варна остави без уважение въззивните жалби срещу първоначалния арест на Стефка Йорданова и на Светла Захариева, разследвани в Белгия за участие в организирана престъпна група за сводничество, експлоатация на проституиращи жени със заплахи и принуда, пране на пари и предоставяне на помещение за извършване на развратни действия, и потвърди мерките им за неотклонение „задържане под стража“.

#жени #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"