Коси за продан

Коси за продан
Източник: pixabay
A A+ A++ A

За последователите на хиндуизма е акт на отдаденост, а за храма Тирутани Муруган и други религиозни обекти в Индия става дума за печалба от милиони, носена от косите, които остават след като вярващите обръснат главата си и я намажат с паста от куркума.

Има дни, в които стотици последователи стоят на опашки отпреди зазоряване пред храма западно от Ченай, за да участват във вековното традиционно даряване на коса на бога. /БГНЕС/

Вярващите се молят за късмет и здраве, а служителите на храма събират кичурите коса, които ще бъдат продадени, за да се използват за направата на перуки или за удължители на коса.

Индия е най-големият износител на човешка коса и печели годишно няколко стотин милиона долара от това. Най-големите клиенти са в Европа, но косата се търси и в Азия, САЩ и дори в Африка.

Има 10 големи храма и няколко по-малки, които имат ниша на пазара.

В някои села също събират коси за продан. Най-скъпа е косата, обръсната от скалпа на един човек. В някои храмове изискват от вярващите да сплитат косата си преди да бъде отрязана, което улеснява транспортирането й.

Косата, събирана в храма Тирутани Муруган се продава на предприятия, които път продават готовата продукция от перуки или удължители.

Бизнесът в храма върви с пълна сила. Той е един от шестте, посветени на бог Муруган.

От четири часа сутрин до залез бръснарите не спират да режат коси. Поклонниците чакат с часове, по време на празници и повече, за да дарят косатата си на бога.

Десетки хиляди, между които жени и деца, бръснат главите си всяка година и мажат главите си с ярко жълта паста от куркума на прах преди да кажат молитвите си.

Поклонниците изкачват 365 стъпала, за да стигнат до храма, който е отворен целогодишно. Печалбата от продажбата на коса се използва за издръжката му.


#коса #клиенти #пазар #храм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"