Васил Левски -180 годишнина от рождението му

Васил Левски -180 годишнина от рождението му
източник: Wikipedia
A A+ A++ A
През годините се откриват все нови и нови паметници на Левски у нас и в чужбина, умножават се историческите трудове, филмите и публикациите за неговото свято дело, но като че ли най-вълнуващи си остават документите, свързани с него, писмата му, тефтерчето… Точно на тях са посветени днес двете изложби, с които Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” отбелязва 180 годишнината от рождението на великия българин, допринесъл с дела и със собствената си саможертва за възкръсването на България от пепелищата на игото. /БГНЕС/

Колкото и да е невъзможно трудно сме се опитали да разкажем живота на Апостола от раждането му до неговата смърт, сподели д-р Руслан Иванов, главен архивист в „Български исторически архив” на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”. Едната от двете ни изложби е озаглавена „Посветен на Отечеството”и тук всеки посетител може да види писмото на Левски до Панайот Хитов, в което той казва: „Ако печеля- печеля за цял народ, ако губя- губя само мене си”. Другият интересен документ е протокол от Общото събрание на Българския революционен централен комитет в Букурещ от пролетта на 1872 г. , на което делегатите приемат програма и устав и избират Л. Каравелов за председател, а Васил Левски и Панайот Хитов за членове. В документа може да се видят подписите на участниците в заседанията, включително и този на Апостола, както и записани решенията, които касаят революционната дейност и бъдещото въстание. В изложбата има 11 постера, в които са включени много документи, свързани с живота и дейността на Левски.

Има един интересен текст във в.”Зора”, брой 5312 от 14 март 1937 г., където е обявен Народния комитет „Васил Левски”за честването на 100-годишнината от рождението му. Председател на Народния комитет е д-р Димитър Киров, който е от известен възрожденски род, ерудиран човек, завършил образованието си във Франция, бил е и председател на Българския лекарски съюз. Неговата майка Елисавета Попова, която доживява до 104 г., е най-малката дъщеря на възрожденския учител Райно Попович, а неговият баща д-р Киро Попов е съратник на Дякона и е обесен през 1877 г. от турците.Самата Елисавета Попова има спомен за Васил Левски покрай съпруга си. Една от инициативите тогава за честванията е да се издаде втората част от изследването на Димитър Страшимиров за Васил Левски , тъй като със средства на комитета през 1929 г. е издадена само първата част от биографията на Левски. На 100-годишнината на Апостола е посветена и издадената през 1937 г. възпоменателна книга от комитета за честването и карловското сдружение „Васил Левски”- Пловдив, с автори Христо Борин и Вичо Иванов. В нея освен художествени произведения са включени и текстове за Васил Левски от такива учени-ерудити като д-р Петър Миятев, Иван Унджиев, Димитър Т. Страшимиров, Петър Динеков.Признателните наследници са осъзнавали през всички тези години какво дължат на този голям българин. Сред изложените книги, които допълват документалната изложба, е първото издание на биографията на Левски от Иван Унджиев. Това забележително, задълбочено изследване съдържа повече от 1100 страници. Тази биография проследява живота му стъпка по стъпка и е издадена през 1945 г. В нея има много бележки под линия които са много подробни и са ценни за всеки изследовател и читател . Всъщност, първият биограф на великия българин е Георги Кирков, който е и първият директор на Народната библиотека. Следващия биограф е Захари Стоянов, по-късно- Димитър Страшимиров с неговия документален сборник за живота и делото на Апостола.

Нашата пътуваща изложба „Посветен на Отечеството”, която ще видите днес посети доста градове в страната , докато стигне дотук, разказа ни и доц. д-р Любомир Георгиев, ръководител на направление „Опазване на ръкописно, документално и книжовно наследство”. И веднага фиксира вниманието ни върху най-съкровеното, останало от великия българин. Няма друг документ,свързан с Левски, който да предизвиква толкова голям интерес- безспорно това е неговото прословуто тефтерче.То представя преди всичко неговата личност, а не революционната му дейност.Тефтерчето е на разположение на Националната библиотека и се пази в БНБ, поради редица причина, свързани със сигурността на автентичния документ.Където и да е излагано публично най-големи разговори и спорове предизвиква написаното от ръката на Апостола „Народе ????”И все още няма достатъчно ясен отговор…Изумява неговата прецизна отчетност, за всяка похарчена от него пара, има записани и съставки на лекарства, с които, вероятно е лекувал раните си, в него има дори рецепти за приготвяне на бои.Сега всеки българин може да види оригинала и да се докосне до него чрез последното дигитално издание на тефтерчето.

Втората изложба за Левски тук, в Националната библиотека, също е посветена на 180 г. от рождението му и в нея ще може да се видят европейските измерения на политиката и влиянието на европейските идеи на случващото се в България по онова време, поясни Камелия Божилова, архивист в „Български исторически архив” на Националната библиотека.Експозицията е под надслов: “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”.Любопитно е едно от таблата „Млада Европа”, чрез него могат да се проследят идеите на Гарибалди и Мацини от Италия, как те проникват в България и какво влияние оказват върху българите. Създава се цяло течение българи-гарибалдийци- тук са снимките на Петко Киряков- капитан Петко войвода, Димитър Общи и др., уточнява Божилова. Може би, най-точната оценка за мястото на Апостола в народната памет даде доц. Любомир Георгиев: „Всеки човек има нужда от нещо свято, неоспорвано…За мнозина наши народни водачи има различни гледни точки- едни ги приемат и харесват, други им опонират,има резерви към тях, но Левски е сякаш един от малцината, който обединява възхищението на огромното мнозинство от българите със своята саможертва, организационен талант, със своите ясни и светли възгледи за бъдещето на България”.

#изложба #Левски #библиотека #биография

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"