100 млн. евро за реставрация на катедрала "Света Богородица" в Париж

100 млн. евро за реставрация на катедрала "Света Богородица" в Париж
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Емблематичната катедрала "Света Богородица" в Париж е в плачевно състояние и се нуждае от спешни мерки за консервация и реставрация. Времето, метеорологичните условия и замърсяването на въздуха са оказали пагубно въздействие върху храма, вписан в Световното наследство на ЮНЕСКО. Това е най-посещаваният исторически паметник в Европа, през който годишно минават между 12 и 14 млн. души, пише ДАРИК .

Това е безценен паметник на готическата архитектура от 12-14 в. Отблизо се вижда, че времето не е милостиво към него. Средновековните улуци, завършващи с причудливи чудовища - гаргойли, са разрушени, като липсват цели части от фигурите. Част от каменен парапет е изчезнал и е заменен с дървена греда. Рамката на витражите на места е ръждясала, декоративни елементи от фасадата са откъртени и останките са събрани, оформяйки нещо като гробница за каменни орнаменти.
 
В същото време държавата, която е собственик на сградата, ежегодно заделя по 2 млн. евро за поддръжка. Тези средства са очевидно недостатъчни, за да се поддържа паметника в добро състояние. Ето защо държавата се ангажира да дава субсидия по едно евро за всяко дарено евро, събирано от фондацията "Бъдеще за националното наследство на Париж". Субсидията ще бъде в рамките на четири милиона събрани обществени средства годишно. Това е предвидено в рамково споразумение, подписано в началото на май в Елисейския дворец.

 
Главният консерватор на катедралата Мари-Елен Дидие е оптимистично настроена, като смята, че с парите, които държавата отпуска, се възстановява най-неотложно застрашеното. Разчита се обаче много на даренията , за да се работи по-цялостно и ефективно.

#Париж #катедрала #"Света Богородица"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"