Възможно е Германия да узакони гей браковете

Възможно е Германия да узакони гей браковете
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Германският парламент може да гласува законопроект за узаконяването на еднополовите бракове още този петък, след като законодателната комисия на долната камара включи темата в дневния си ред, предаде БГНЕС, предаде НОВА.

„Пътят към равенството е открит“, заяви председателката на комисията Ренате Кюнаст от партията на Зелените.

Законопроектът се очаква да бъде подкрепен, след като по-рано тази седмица в интервю за дамското списание „Бригите“ канцлерът Ангела Меркел смекчи тона си по отношение на еднополовите бракове. Тя заяви, че депутатите от нейната партия Християндемократически съюз (ХДС) могат да гласуват според своите собствени разбирания, а не в унисон с партийната политика.

Меркел бе дългогодишен критик на еднополовите бракове и правата такива двойки да осиновяват деца. Тя обаче сподели пред „Бригите“, че е променила мнението си, след като наскоро е имала „запомнящо се преживяване“ при среща с лесбийска двойка, която се е грижила за осем осиновени деца. Ако бъде приета, реформата ще даде пълни брачни права – включително и права за осиновяване, на еднополови двойки, които в момента имат право само на т. нар. регистрирано партньорство.

Проектозаконът беше включен в дневния ред на парламента от коалиционния партньор на ХДС Социалдемократическата партия (СДП), Зелените и лявата „Ди Линке“. В неделя СДП заяви, че едно от изискванията на партията при евентуална нова коалиция с консерваторите след предстоящите през септември парламентарни избори в страната ще е узаконяването на еднополовите бракове. Останалите парламентарно представени партии поддържат същите възгледи, като единствено партията на Меркел и крайнодясната „Алтернатива за Германия“ са против.

 

#еднополови бракове #Ангела Меркел #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »