"Мъжки времена" в Киргистан

"Мъжки времена" в Киргистан
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Разказът на Николай Хайтов за краденето на невести "Мъжки времена", съществува и в днешно време, но не в България, а в Киргистан.

18-годишният Кубанти е готов. Съвсем скоро той ще получи момичето, което желае. Ще я издебне и ще я отвлече със свои приятели. После ще я отведе у дома. Където майка му и сестрите му ще я заплашват и убеждават да стане негова жена. Ако е непреклонна, ще я изнасили, за да не й остави избор. Това се случва рядко. Но се случва. Тя ще бъде негова съпруга, независимо дали иска или не. Защото традицията е такава, пише НОВА.

И въпреки че в Киргизстан отвличането на булки е забранено със закон и се наказва със затвор, в много села то продължава да се случва. А „плячката” са малолетни момичета. Наричат го „киз ала качуу” – „грабни и бягай”.

Травматичната социална практика е разпространена на много места в Централна Азия, Кавказ, Чечня и Африка. Някои цигански племена също го правят. Само в Киргизстан годишно отвличат 11 800 жени и момичета, алармира NGO Women Support Centre. А над 2000 от тях биват изнасилени.

Една от причините за отвличанията е бедността. Много фамилии искат да избегнат плащането на зестра. От друга страна идва и неувереността на момчетата. Те се страхуват, че момичето ще им откаже, затова предпочитат да го откраднат. 

А в самите принудителни бракове често присъстват сълзи, насилие… понякога и смърт.

По нищо не личи, че Бишкек скоро ще намери начин да се справи със зловещия обичай. Много млади киргизци обаче застават срещу него и се присъединяват към призивите на неправителствените организации тази срамна традиция да спре.

 

#отвличане #мъже #съпруги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"