Милиони източноевропейски емигранти постепенно се завръщат от Западна Европа

Милиони източноевропейски емигранти постепенно се завръщат от Западна Европа
източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Золтан Киш, един от милионите източноевропейци, повярва на икономическото възстановяване на Унгария, след седем години тежък труд по кухните на хотели, дотолкова, че се връща у дома, за да започне нов бизнес и да спаси семейството си от разцепване.

40-годишният баща на едно дете е поредният емигрант, преместил се в по-богатата Западна Европа в търсене на по-добре платени работни места, оставяйки огромни дупки в пазара на труда, пише агенция "Дневник".

Официалната статистика показва, че десетки хиляди души се връщат в Източна Европа. Пазарът на труда няма да бъде излекуван набързо, а данните от Унгария и България сочат, че все още заминаващите са повече от връщащите се. Но първата вълна хора е знак за промяната в региона, където миграцията доскоро бе еднопосочна.

Киш е напуснал дома си през 2010 г., след като видеотеката и масажното му студио са фалирали, и е отишъл да работи в кухнята на хотел в Северна Италия. "Трябваше да намеря начин да поддържам същия стандарт на живот", казва мъжът, чийто осемгодишен син е бил на 10 месеца, когато татко му е заминал в чужбина.

Наскоро Киш е получил сертификат за барман и ще отвори кафене в Будапеща заедно с друг унгарец, с когото се е запознал по време на работата си навън. "Разстоянието, този начин на живот, се отразяват зле на семейството. Ако не се бях прибрал сега, това щеше да е краят за моето".

Миналата година 17 000 унгарци са се върнали, а през 2015 г. - 15 000. Над 9000 българи се завръщат всяка година от 2014 г. насам. Това число е двойно по-голямо в сравнение с предишните години. Голяма част от тях са млади хора, решили да започнат свой бизнес (предимно в IT сектора) или да се възползват от растящите аутсорсинг възможности.

В Полша – най-голямата икономика в региона, нетната международна миграция миналата година бе положително число за пръв път от Втората световна война. Междувременно нетната миграция на европейци към Великобритания падна миналата година. Новодошлите от Източна Европа потънаха до най-ниското ниво от 2004 г.

Имре Молнар и годеницата му са се върнали в Унгария след две години живот в Швейцария, тъй като не са могли да се установят. В бара си в Будапеща сервират само местни вина и храна. "Осъзнахме, че Швейцария е много различна държава", казва той. "Много е красива, но обществото е затворено, хората са не са открити и не се чувствахме у дома".

Работниците е по-вероятно да се завърнат, тъй като обикновено не могат да си позволяват да изтеглят със себе си цялото семейство, сочи мениджърът от холандската агенция за подбор на персонал, Randstad Юдит Ковач.

"Има търсене на завърнали се работници, особено такива, които са научили как да работят с нови технологии", казва тя. "Операторите на машини, например, които са работили с техника, която още не се използва в Унгария, но има поръчки за нея. Работници с такъв опит се разграбват като топъл хляб".

Икономистите гледат оптимистично на перспективите за Източна Европа, за която се очаква да изпревари по икономически ръст Запада, въпреки че продължава да разчита на европейските фондове за развитие. Но парите не са всичко.

"Чисто финансово определено си струва да работиш в чужбина", казва Киш. "Но невинаги можеш да сложиш знак за равенство от другата страна на уравнението – синът ми е на осем и още не съм карал шейна с него".

#емигранти #Източна Европа #мигранти #работни места #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"