Как телевизия заобикаля правителствената цензура във Венецуела (ВИДЕО)

Как телевизия заобикаля правителствената цензура във Венецуела (ВИДЕО)
YouTube
A A+ A++ A

Заради недостига на печатни медии, венецуелците вече се информират на живо за актуалните събития в политическата криза и всекидневните бунтове от репортери, които се качват в автобусите, с които хората пътуват за работа, предаде БГНЕС.

Журналистите Мария Габриела Фернандес и Дерек Бланко си носят голяма черна рамка, в която влизат като в кадър докато съобщават последните новини от "El Bus TV". Двамата водещи започват с поздрав за добро утро и веднага минават към новините, предадени телеграфно. За Мария и Дерек е доста по-неудобно да работят в движение отколкото в неподвижно телевизионно студио и във всеки момент трябва да са готови да се хванат за нещо, ако шофьорът набие спирачки.

"El Bus TV" е начин за заобикаляне на правителствената цензура във Венецуела. Редакторът на "El Bus TV" Клаудия Лисардо каза, че идеята е възникнала от необходимостта да се избяга от „новинарския цирк” в страната и да се осигурят правдиви новини чрез системата на градския транспорт. В рамките на 3 минути Фернандес и Бланко съобщават новини за здравеопазване, безопасност, спорт, развлечения и, разбира се, икономика и политика. По данни на прокуратурата сблъсъците със силите на реда и постоянните протести вече са отнели живота на 66 души от 1 април насам. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите, които хвърлят камъни и бензинови бомби.

Автобусната телевизия търси необичайни ъгли към протестите, за които държавната телевизия не съобщава. „Всяко оръдие за сълзотворен газ струва 40 долара. На черно това е равно на 200 000 боливара или една месечна заплата”, казва Бланко пред аудиторията от пътуващи граждани. „А сега икономически вести: килограм пилешки крилца струва 9 7000 боливара. Венецуелец с минимална заплата трябва да работи за тях ден и половина”. Бланко е водещ на новини и по националната телевизия, но прави и „автобусна телевизия”, защото там е неудовлетворен, тъй като е под натиск както да представя определени теми в ефир. „Това е предизвикателство”, казва журналистът, който изтъква, че най-важното е новините да достигнат до хората неизопачени. Журналистическият екип непрекъснато слиза и се качва от сутрешните автобуси в столицата Каракас с „кадъра си” с позволението на шофьорите, които често го оставят да се вози безплатно.

Продуцентката на "El Bus TV" Лаура Кастильо казва, че автобусната телевизия разширява обхвата си. Вече има екип, който съобщава новините в автобусите в промишления град Валенсия в западната част на страната и още един в източния град Пуерто ла Крус. „Това е чудесна идея. Харесва ми, когато нещата се казват ясно, без агресия”, казва 68-годишната зрителка в автобус Гленда Гереро, която е домакиня. „Според мен е важно да ни съобщават за това което се случва, да ни отварят очите”, казва жената. Шестте души от екипа на „телевизия в автобуса” започнаха информационните си емисии на 28 май – 10-тата годишнина от черен ден за медиите във Венецуела. През 2007 предшественикът на сегашния президент Николас Мадуро – Уго Чавес, закри най-старата медия в страната „Радио и телевизия Каракас” заради критичния й тон към него. Подобно на Чавес, и Мадуро, който е бил шофьор на автобус, обвинява частните медии, че са част от капиталистически заговор срещу социалистическата власт в страната. Организацията за медийни права Espacio Publico и националният съюз на журналистите обвиняват правителството в цензура.

Тази година правителството спря излъчването на Си Ен Ен на испански в страната. Десетки вестници също не излизат, защото властите не им отпускат хартия. Срещу основния в страната вестник „Насионал” и водещия новинарски сайт La Patilla са заведени дела.

Други медии са купени от бизнесмени, лоялни на правителството, посочва Espacio Publico. Кастильо изтъква, че медиите са под правителствен контрол, а не всеки гражданин има достъп до социалните медии, където обаче много от съобщенията са просто слухове. НПО „Репортери без граници” нарежда Венецуела на 137 място от 180 държави по свобода на медиите.

През двата и половина месеца на протести журналистическият съюз е регистрирал над 200 нападения срещу репортери. Президентът Мадуро допълнително разпали протестите като предложи промени на конституцията без венецуелците да се произнесат по въпроса на референдум, съобщават Бланко и Фернадсес на аудиторията си в поредния автобус и с това информационният бюлетин завършва. Пътуващите ги аплодират, двамата журналисти добавят, че междувременно в хлебарниците още няма хляб и благодарят на зрителите, че са гледали „телевизия в автобуса”.


#медии #Венецуела #автобус #цензура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »