ДПС с обратен завой: Партията оттегли подкрепата си за мажоритарния вот

ДПС с обратен завой: Партията оттегли подкрепата си за мажоритарния вот
Нова телевизия
A A+ A++ A

ДПС направи обратен завой. След като вчера подкрепи мажоритарната избирателна система, днес тази подкрепа беше оттеглена, предаде Нова телевизия.

Вчера двама депутати от Движението казаха в правната комисия, че биха подкрепили изцяло мажоритарна избирателна система с 240 едномандатни избирателни района. Днес обаче се оказа, че те защитавали личната си позиция, а решението на партията дошло по-късно вечерта, с което групата на ДПС извади своите 25 гласа „за” промените.

Така 132-ма депутати са против промените в Избирателния кодекс, а само 107 от ГЕРБ и ВОЛЯ в момента стоят зад тях.

„Два милиона са достатъчно голям брой гласове, за да проведем сериозен дебат и да се опитаме да разберем причините за такава широка подкрепа. Решихме да изразим в комисията лична позиция. Затова гласувахме „за” с уговорката, че това е наша позиция, а не на групата”, заяви Йордан Цонев.

„ВОЛЯ твърдо ще подкрепят мажоритарната система. Ние също утре ще изразим нашата подкрепа с гласуване. Надявам се, че може и някои колеги от БСП или ДПС също да го подкрепят и така да се стигне до желаното мнозинство”, коментира Цветан Цветанов.

„Тези театри, че гласовете стигат или не стигат е за публиката, която не разбира. На практика, ако ГЕРБ имат желание да прокарат какъвто и да е закон, ви гарантирам, че ще намерят огромно мнозинство”, заяви Веселин Марешки.

Промените, внесени от ГЕРБ, влизат на първо четене в четвъртък в пленарна зала.

 

#мажоритарен вот #ГЕРБ #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"