КЕВР: Парното повече няма да поскъпва

КЕВР: Парното повече няма да поскъпва
Източник: iNews.bg
A A+ A++ A

Въпреки че е възможно от средата на лятото цените на тока у нас да се повишат, това не важи за тарифите за топла вода и парно. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов, който участва в конференцията "Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора", организирана от "Новините Груп". Той подчерта, че за вдигане на цените на топлата вода и парното от 1 юли не може да става и дума. И поясни, че топлофикациите вече са получили по-високи тарифи през април, в които е било отразено драстичното поскъпване на природния газ, поради което повече нямат право да искат увеличение. Всички останали твърдения Иванов нарече "фалшиви новини" и подчерта, че появилите се слухове за ново 18-процентно поскъпване на топлоенергията категорично не отговаря на истината, пише iNews.bg.

Има обаче и едно изключение. Поскъпване все пак ще има, но единствено за градовете, където местните топлофикации не работят с газ, а с въглища. Така по-високи цени за топлия душ от 1 юли се очертава да плащат хората в Русе, Сливен, Перник и Габрово. Там, според думите на Иванов, се очертава увеличение на цената с около 15%, според изчисленията на КЕВР към момента.

След проведеното по-рано днес открито заседание за обсъждане на предложенията за новите цени в енергетиката, които ще бъдат въведени от началото на следващия месец, Иванов отново потвърди, че комисията не възнамерява да приеме предложенията на ЕРП-тата за драстично по-голямо поскъпване на тока от това, което предвижда КЕВР. А именно 1.38% средно за страната. "Комисията ще проведе закрито заседание, на което ще приеме проект на решение за утвърждаване на цените. На 13 юни той ще бъде подложен на обществено обсъждане. Всички енергийни дружества вече са призовани да присъстват на него, за да чуят мнението на всички институции, неправителствения сектор и на гражданите относно техните предложения. В рамките на 2 седмици след това всички заинтересовани ще могат да подадат своите писмени становища, т.е. но 27 юни. На 30 юни Комисията ще излезе с окончателно решение за цената на електрическата и топлинната енергия, както и на природния газ", обясни Иванов. 

#КЕВР #поскъпване #Иван Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »