Реформа предвижда незабавно изпълнение на присъдите

Реформа предвижда незабавно изпълнение на присъдите
Нова телевизия
A A+ A++ A

Законовата поправка, дала възможност на двама от групата за отвличания "Наглите" да поискат предсрочно освобождаване, е приета по препоръка на Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Причината - осъдителна присъда на страната ни за лошите условия в затворите у нас. Това съобщи правосъдният министър Цецка Цачева на влизане във Висшия съдебен съвет, предаде NOVA. 

Заради бегълците от правосъдието в понеделник ще бъде стартирана обществена поръчка за изработване и доставка на електронни гривни, които ще следят предсрочно освободените и задържаните под домашен арест.

Стана ясно, че има и внесени поправки в Наказателния кодекс, в които е записано, че присъдите ще трябва да се изпълняват незабавно, защото сегашната процедура отнема седмица и е предпоставка осъдените да се укрият.

"Втората законодателна промяна това ще бъде във всички случаи, когато се стигне до предсрочно освобождаване, да се извършва комулативно и електронно наблюдение на лицето за времето на пробация, която му е наложена след предсрочното освобождаване", коментира Цачева. 

Тя обеща да има и други изненадващи проверки по затворите в страната.

#Цецка Цачева #реформа #"Наглите"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »