Борисов отряза Радев: Не сме готови за нов изтребител

Борисов отряза Радев: Не сме готови за нов изтребител
YouTube
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов се разгневи на коментара по негов адрес на президента Румен Радев от лидерската среща на НАТО в Брюксел, че държавата се отказва да купува нови изтребители за армията. "Ще купуваме нов изтребител, когато станем готови! Тази армия само от изтребители ли се състои?", заяви в отговор министър-председателят.

Преди няколко дни Борисов обяви, че купуването на нови изтребители може да се отложи, което предизвика и реакцията на държавния глава, особено като се има предвид, че ген. Радев е бивш началник на българските ВВС.

"Преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 1928 г. Нали това са негови думи? Затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност в тази тема, одържавихме миналия петък "Авионамс". Сега ще вложим още 15 млн. лв. в завода да го дооборудваме и да може всякакви ремонти на МиГ-29 и СУ и на хеликоптерите ни да бъдат правени там", отговори на свой ред Борисов.

Правителството на Огнян Герджиков остави преговорите за купуването на нови изтребители да се водят от кабинета на Борисов, като в рамките на управлението си класира на първо място сред постъпилите оферти шведската компания СААБ с изтребителите "Грипен", припомня Оффнюз.

"Военният министър още не ми е докладвал как така за 1 месец толкова бързо избраха "Грипен", след като бяха сменени всички военни експерти", посочи Борисов.

"Чувал съм от президента Радев да говори и за пенсии да се повишат, чувал съм го и за инвалидите да говори да се повишат възнагражденията им. Чувал съм за всичко да говори, че трябва да се повишат възнагражденията. Освен това ген. Боцев казва, че сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва. Адмиралите казват, че нямат кораби и ги заливат с бетон, за да не потъват подовете. И за тях трябва. Вместо да се говори така и да се създава някакво напрежение, правилното е да се съберем и да кажем, че разполагаме с толкова пари и до 2023 г. трябва да ги вложим в техника. Нали ще има КСНС, ще ги изговорим тези неща", аргументира се премиерът.

"Трябват милиарди за военните, откъде да ги вземем. Трябва да кажем, че се спира това, това и това или трябва да се даде тук, тук и тук и всички да понесат отговорност за това", каза още Борисов, цитиран от "Фокус". 

"Освен това самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили. Не само за бронираните машини - и за флота, и за авиацията. Това са три рода войски. Трябва така да се планират парите, че от 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни", коментира той. 

 

#Бойко Борисов #Румен Радев #изстребител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"