Стабилен ръст на японския експорт през април за пети пореден месец

Стабилен ръст на японския експорт през април за пети пореден месец
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Износът на Япония нарасна през април, като се повиши със стабилно темпо за пети пореден месец. Това е и знак, че по-здравото потребление зад граница може да подкрепи стабилното възстановяване на третата по сила световна икономика, предаде БНР.

Японският експорт се повиши спрямо април 2016 г. със 7,5 па сто след растеж след 12 процентов растеж през март, показват данните на Министерството на финансите. Въпреки че средната прогноза на финансовите пазари беше за малко по-силно нарастване на износа с близо 8 на сто, който се повишава стабилно за пети пореден месец.

В същото време вносът в Япония се повиши през април с цели 15,1 на сто след растеж с 15,8% месец по-рано и очаквания за негово повишение с 14,8 на сто, като това представлява увеличаване на импорта за четвърти пореден месец. По-рязкото повишаване на вноса допринесе за свиване на търговския излишък на Япония през април с цели 40,6 на сто на годишна база до 481,7 млрд. йени при осреднена прогноза за позитивен търговски баланс в размер на близо 520 млрд. йени и след излишък за 614 млрд. йени месец по-рано.

Японският износ за САЩ се повиши през април с 2,6 на сто на годишна база, нараствайки за трети пореден месец, но в същото време търговският излишък спрямо водещата световна икономика се сви с 4,2 на сто спрямо април 2016 г. Това намаляване на търговския излишък може да отслаби част от натиска върху властите в Токио от страна на американския държавен глава Доналд Тръмп, който многократно критикува Япония за нейните търговски практики.

Износът на Япония към Китай пък нарасна през април с цели 14,8 на сто на годишна база (повишение за шести пореден месец), докато експортътъ към останалите азиатски страни се повиши с 12,2 на сто, а този към ЕС - с едва 2,6 на сто. Трябва да се отбележи, че увеличението на японския експорт през последните месеци играе важна роля за умерения до стабилен растеж на третата по сила световна икономика.

През първите три месеца на настоящата година БВП на Япония нарасна на годишна база с 2,2 на сто - най-солиден икономически растеж от началото на 2016 г. насам и пето поредно тримесечие на експанзия, което представлява най-продълителен период на непрекъснат растеж от 2006-та насам. За това добро представяне на японската икономика в началото на годината допринесе както солидният експорт, така и повишаването на вътрешното частно потребление.

#Япония #БВП #осреднена #пазари #темпо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"