Индийка чупи рекорд навръх Еверест

Индийка чупи рекорд навръх Еверест
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Индийка успя да изкачи Еверест два пъти за по-малко от седмица, поставяйки женски рекорд в покоряването на най-високия връх на Земята за един сезон. Аншу Джамсенпа, на 37 години, се върна от 8848-те метра на 16 май за кратка почивка, преди да повтори подвига, предаде Дарик.

"Аншу достигна Еверест в 8.00 ч. местно време днес за втори път за този сезон, като постави нов рекорд", казва Дауа Лама от "Дрийм Хималая Адвенчърс". Джамсенпа, която е майка на две деца, бе благословена от тибетския духовен водач Далай Лама, преди да замине за експедицията. Предишното такова постижение, признато от "Гинес", беше от непалската алпинистка Чурим Шерпа, която също изкачи върха два пъти за един сезон през 2012 г.

Индийката се е качвала до най-високата точка на планетата вече пет пъти. Повече от 120 катерачи направиха се срещнаха „очи в очи“ с върха този сезон, като първите изкачвания бяха забавени от силни ветрове, снегове и необичайно ниски температури. Има опасения, че големият брой разрешителни за изкачване на върха, издадени от Непал, могат да причинят опасни "задръствания" на планината. Тазгодишният сезон на катерене вече бе помрачен от две смъртни случая, включително легендарния швейцарски алпинист Ули Щек.

#Еверест #Земята

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"