Горанов: Не трябва да допускаме пазарът да определя размера на минималната заплата

Горанов: Не трябва да допускаме пазарът да определя размера на минималната заплата
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че стойността на минималната работна заплата няма да се променя. "Не трябва да допускаме пазарът да определя стойността на минималната работна заплата, защото така тя ще расте с много бавни темпове", коментира той, предаде 24 часа.

По негови думи ако се разчита само пазарът да определя възнаграждението, би било много възможно да се напредва с много бавни темпове. "Минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда", обясни Горанов. Финансовият министър коментира и факта, че преди ден Върховният административен съд отмени постановлението на Министерски Съвет от януари тази година, с което се определя нов размер на минималната работна заплата за 2017-та - 460 лв.

"Това е един пропуск на кабинета "Борисов 2". Тогава вече бяхме подали оставка, не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Плевнелиев, дали ще има служебно правителство на президента Радев. Това е пропуск на колегите от социалното министерство", каза Горанов. Той допълни, че от бързане да се реализира поетия ангажимент не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество, което е и основанието на съда да отмени постановлението.

Горанов добави, че ще се прави опит да се обеди съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лв. "Ако не успеем, ще препотвърдим това с акт на правителството, спазвайки всички процедури".

„Още в дебатите с колегите от Обединените патриоти, имах коментар, че вероятно резервите не са достатъчни, за да може съществено да се осъвременят пенсиите, но със сигурност можем да заявим, че трябва да има реформа на експертизата на дееспособността и всичко спестено от това ще остане отново в социалната система”, коментира още Горанов, предаде БГНЕС.

Така ако се ограничи злоупотребата с инвалидност и с временната неработоспособност, по думи на финансовия министър голяма част от българите ще останат свободни в социалната система. "Стотици милиони ще останат свободни в социалната система за хора, които действително се нуждаят”, уточни още той.

#заплата #Борисов #пазарът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"