Военно обучение за учениците у нас от 2018 г.

Военно обучение за учениците у нас от 2018 г.
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Въвеждат военно обучение в училищата. Това ще стане през учебната 2018-2019 година и ще се преподава на учениците между 10-ти или 12 клас, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Идеята е залегнала в програмата за управление, но тепърва ще се работи по нея, добави той, предаде Дарик.

Целта е младежите да знаят как да реагират в екстремни ситуации, не само военни действия, но и при терористични актове и природни бедствия, обясни  Каракачанов. Идеята за въвеждане на военно обучение в училищата е записана в програмата за управление, която трябва да бъде детайлно разработена до края на май. "Ще влезе в Министерството на образованието и ще започват да работят специалисти по нея. Трябва да се разработят и необходимите учебни планове", посочи Каракачанов.

Въвеждането на военното обучение като учебен предмет става с промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, а Учебната програма трябва да бъде изготвена от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на отбраната, каза още Каракачанов.

"Основният въпрос е как да бъдат осигурени хората, които могат да преподават, има ли достатъчно кадри в българската армия, които са били преподаватели във военни училища, във Военната академия, действащи офицери. Има достатъчно хора, но трябва да са с педагогически умения", допълни министърът на отбраната.

По негови думи финансирането предстои да бъде заложено в бюджета. Макар и да прилича, военното обучение в училищата няма да каквото е било през 80-те години, а трябва да по-съвременно, каза още военният министър.

#Красимир Каракачанов #военно обучение #учебен предмет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »