Папата разкритикува наричането на неатомната GBU-34 "Майка на всички бомби"

Папата разкритикува наричането на неатомната GBU-34 "Майка на всички бомби"
Източник: Pixabay
A A+ A++ A

Папа Франциск разкритикува наричането на най-голямата неатомна бомба на САЩ "Майката на всички бомби". По думите му думата "майка" не трябва да се използва за название на оръжие, предаде Ройтерс, цитирана от Дарик.

Американските военновъздушни сили пуснаха такава бомба, чието официално название е Джи Би Ю-43 Би миналия месец в Източен Афганистан върху бойци, за които се предполага, че са били от "Ислямска държава". Прозвището "Майката на всички бомби" бе широко използвано след операцията на пресконференции и в репортажи, посветени на нея.

"Хвана ме срам, когато чух това име", заяви Франциск пред аудитория от студенти вчера. "Майката дава живот, а тази дава смърт, и ние наричаме това устройство майка. Какво се случва?", предаде РИА новости.

Папата се очаква да се срещне с американския президент Доналд Тръмп на 24 май. Срещата може да се окаже неловка предвид противоположните им позиции по въпросите на имиграцията, бежанците и промените в климата, отбелязва Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че Франциск се срещнал с новобранците на швейцарските гвардейци във Ватикана, както и с техните командири и роднини. От пресслужбата на Светия престол съобщиха, че в обръщението си папата е припомнил, че "историята на швейцарската гвардия пази героичните страници на саможертвата, както и днешните войници на Христос", предаде ТАСС.

Клетвата на служителите във Ватикана се провежда ежегодно на 6-ти май в памет на загиналите 147 служители, защитавали Климент VII на този ден през 1527 г. Швейцарските гвардейци отново трябваше да вдигнат оръжието през 1944 г., когато хитлеристките войски влязоха в Рим. Днес швейцарските гвардейци - 110 души, както е по устав, са на смяна, за да "се гарантира безопасността на свещения папа и пребиваването му".

#Франциск #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"