US конгреса отмени здравната реформа на Обама

US конгреса отмени здравната реформа на Обама
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Камарата на представителите на Съединените щати отмени здравната реформа на Барак Обама за задължителното здравно осигуряване. Конгресмените приеха документа с 217 на 213 гласа. Сега дебатите се прехвърлят в Сената, където се очаква текстът да бъде значително променен в следващите седмици. Очаква се, обаче, законопроектът да не успее да премине през Сената, пише Труд.

Документът предвижда годишен лимит от 200 000 длр. В допълнение законопроектът изисква правителството на САЩ да намали плащането на бившите президенти, ако по-новите приходи надхвърлят 400 000 длр. годишно. В такива случаи пенсиите и плащанията за разходи в зависимост от пакета, се очаква да се намалят пропорционално на допълнителния доход, предава ТАСС.

Стана ясно още, че републиканците, включително Тръмп, неотклонно се стрямаха към обещанието да премахната реформите от 2010 г. Припомняме, че първата версия на законопроекта за отмяна на Obamacare не бе одобрен през март, когато консерваторите отказаха "да се качат на борда", предава АФП. 

През 2016-та съперникът на Тръмп Хилъри Клинтън коментира, че здравните грижи ще се превърнат в "политически гръмотевици". В писмо тя призова демократите "да се борят срещу милионите семейства, които ще бъдат наранени от действията им". 

Една по-ранна оценка на бюджетния офис прогнозира, че законопроектът на републиканците ще остави 24 млн. по-малко осигурени лица до 2026-та, отколкото според действащото законодателство.

Изготвянето на законопроекта идва малко след информацията, че Обама получава възнаграждение в размер на 400 000 длр. Сумата се изчислява на близо седем пъти годишния доход на средно американско домакинство и е равна на годишния размер на заплатата, която Обама получавал в Белия дом.

Към момента законодателството на САЩ разрешава изплащането пенсии на бивши ръководители на президентската администрация, чиято стойност е равна на годишната министерска заплата - 207,,8 хил. длр.  

Междувременно, Доналд Тръмп вечеря с австралийския министър-председател Малкълм Търнбул в Ню Йорк. Двамата обсъдиха оговорена от администрацията на Обама сделка, според която Съединените щати трябва да приемат повече от хиляда бежанци, държани в австралийски имигрантски центрове.

 

#Малкълм Търнбул #Доналд Тръмп #Барак Обама #Хилъри Клинтън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"