100-годишно училище в Асеновград остава в историята

100-годишно училище в Асеновград остава в историята
бТВ
A A+ A++ A

В Асеновград закриват училище, което е на повече от 100 години. Общинските съветници в града решиха от септември тази година Основно училище „Райна Княгиня" да остане в историята, защото има все по-малко ученици.

През тази година едва 22-ма ученици посещават учебното заведение. С всяка изминала есен броят им значително намалява.

Сподер директор на ОУ „Райна Княгиня" Иванка Стойчева демографската криза се е отразила много, но нещата са започнали на по-ранен етап. Може би доста от родителите са в чужбина, съответно и децата са с тях.

В квартал „Горни воден" живеят 67 деца. Повечето от тях учат в по-големи учебни заведения. Те са предпочитани заради по-добрата материална база и бъдеща перспектива, казват местните. А сградата на основно училище „Райна Княгиня" е в лошо състояние. Класните стаи се отопляват с печка на дърва, а тоалетните са в двора.

Директорката казва, че в 21 век при тези модерни училища и нови може би голяма част от родителите и това ги притеснява, макар че малкото училище си има предимство. Децата са много добре обгрижени, нивото на преподаване е добро. На същото мнение са и родителите. Но от догодина Севинч Мустафова трябва да търси друго училище за дъщеря си.

Севинч Мустафова споделя, че ще ни е трудно с пътуването. Тук сме по-спокойни. По-наблизо ни е. Ще трябва един човек да се заангажирва да я води и да я забира пак. Трудно ще ни е. Няма ли училище, няма ли читалище - няма селище.

От новата учебна година децата ще бъдат записани училище „Свети Свети Кирил и Методий", което е най-близко до квартала.

Мария Вълканова - заместник-кмет на община Асеновград: "Ще имаме организиран транспорт, училищен, както във всички училища. Този въпрос ще бъде решен."

Тепърва ще се решава какво ще е бъдещето на сградата и на персонала, заявиха от община Асеновград.

#Асеновград #училища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »