Туск: Великобритания трябва да реши за "хората, парите и Ирландия" преди търговската сделка

Туск: Великобритания трябва да реши за "хората, парите и Ирландия" преди търговската сделка
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че Великобритания трябва първо да разреши въпросите за "хората, парите и Ирландия" преди преговорите за търговска сделка след Брекзит. В официално писмо до останалите 27 лидери на Европейския съюз преди срещата на върха идната събота, Туск заявява, че "преди да обсъдим бъдещето си, първо трябва да оправим миналото си", предаде АФП.

ЕС-27 ще приеме насоки за преговорите по "Брекзит" след официалното започване на двугодишния процес по "развода", стартиран от Тереза Мей миналия месец. Бившият полски премиер Туск заяви, че "единственият възможен подход" са поетапните разговори, в които Великобритания трябва да направи "достатъчен напредък" по въпросите за напускането си преди преговорите за бъдещите връзки. "Това не е само въпрос на тактика, но - предвид ограничената времева рамка трябва да завършим преговорите - това е единственият възможен подход", заявява още Туск.

"Бих искал лидерите да се обединят около този ключов принцип по време на предстоящата среща на върха, така че е ясно, че напредъкът по отношение на хората, парите и Ирландия, трябва да дойде на първо място", пише той. По негови думи трябва да се защити тази логика по време на предстоящите преговори.

Туск призова за избягване на "твърда граница" между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. Междувременно старши служител на ЕС заяви, че ключова част от срещата на върха в събота ще бъде определянето на "достатъчен напредък", като някои държави искат да преминат към етапа на търговските преговори по-бързо от други.

Лидерите ще обсъдят и преместването на две агенции на ЕС, които понастоящем  са базирани във Великобритания - Европейския банков орган и Европейската агенция по лекарствата. Коментарите на Туск идват ден след войната между британския премиер Мей и германския канцлер Ангела Меркел за двугодишните преговори.

Меркел коментира, че Великобритания не трябва да има "излюзиите" за получаване на благоприятно отношение. Лидерите на ЕС многократно са подчертавали единния фронт на 27-те членки по въпросите на Брекзит.

Лидерите ще обсъдят дали да подкрепят автоматично членството на Северна Ирландия след Брекзит ако някога се събере отново с Ирландия, съобщи източник на Съвета на ЕС. Така от Ирландия се очаква да поиска от 27-те лидери на ЕС да подкрепят тази идея.

#ЕС #Доналд Туск #Ирландия #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"