САЩ засилва мерките срещу Северна Корея

САЩ засилва мерките срещу Северна Корея
Източник: YouTube
A A+ A++ A

САЩ ще затегнат санкциите срещу Северна Корея и ще засилят дипломатическите действия, чиято цел е да накарат Пхенян да прекрати ядрените и ракетните си опити, информира БТВ. Мерките са включени в стратегията на президента Доналд Тръмп, която бе огласена на специален брифинг в Сената. Ключова точка в плана е да се убеди Китай да окаже натиск върху Северна Корея да се откаже от ядрената си програма, пише Труд.

„Отворени сме за преговори, но оставаме в готовност да защитим себе си и съюзниците си“, се казва в съвместно изявление на държавния секретар Рекс Тилърсън, военния министър Джеймс Матис и директора на националното разузнаване Дон Коутс.

Междувременно Южна Корея призова Китай да не следват призивите на международната общност и да не оказва натиск за разполагането на американските системи за прихващане на балистични ракети THAAD, предаде РИА новости.

"Международната общност продължава да търси отговора на Китай", заяви представител на южнокорейското външно министерство пред агенция Йонхап. "Южна Корея и САЩ целят с поставянето на установките THAAD да се постигне незабавна реакция при съмнение за ядрена заплаха от Пхенян", допълва дипломатът.

Малко след като Министерството на отбраната на Южна Корея потвърди за инсталирането на противоракетните установки Китай изрази сериозна загриженост за сигурността на Вашингтон и Сеул. Според Пекин наличието на системи THAAD  в Южна Корея подкопава стратегическия баланс на силите в региона и не носи решение за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, както и поддържане на регионален мир и стабилност.

Стана ясно също, че южнокорейските власти са призовали Северна Корея да се откаже от ядрените си опити. Така ако Северна Корея проведе шести ядрен опит, по всяка вероятност диалогът между двете корейски държави ще стане невъзможен, предаде ТАСС.

 

#Северна Корея #САЩ #Южна Корея #THAAD #Пхенян #Пекин #Китай #Доналд Тръмп #Рекс Тилърсън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »