Американска атомна подводница пристигна на учение във водите на Южна Корея

Американска атомна подводница пристигна на учение във водите на Южна Корея
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Корейският полуостров отново е във фокуса на световните новини. Американската атомна подводница пристигна край бреговете на Южна Корея. В Северна Корея пък днес празнуват 85 години от създаването на армията, информира БНТ. Опасенията са, че годишнината може да бъде отбелязана с нови тестове на балистични ракети или нов ядрен опит, пише Труд.

Атомната подводница „Мичиган“ е въоръжена със 154 крилати ракети „Томахоук“. На борда й има 60 души от американските спец части. Край бреговете на Южна Корея подводницата ще се включи във военно учение. Според южнокорейски медии, Северна Корея също започва учения – в източна част на страната са изпратени военни части. Предполага се, че ученията ще се проведат под командването на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, но дали това ще се случи днес – засега не е ясно.

В Пхенян – тържествата по случай годишнината от основаването на армията започнаха с поднасяне на цветя на паметника на основателя на републиката. „Северна Корея е голям световен проблем и този проблем най-накрая трябва да бъде решен“, предупреди американският президент. Доналд Тръмп призова Съвета за сигурност на ООН да наложи нови санкции на Пхенян. Според него организацията си е затваряла очите за севернокорейската ядрена програма.

Санкциите ще бъдат обсъдени в петък в Съвета за сигурност на ООН, на заседание, ръководено от американският държавен секретар. А утре Рекс Тилърсън, американският военен министър и шефът на разузнаването ще обсъдят със сенатори санкциите срещу Северна Корея.

"Един от елементите на дискусията ще бъде обсъждане на действията на Северна Корея, включително и нови санкции", коментира говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър, предаде РИА новости.

В навечерието на заседанието американският президент Доналд Тръмп призова Съвета за сигурност да предприеме най-тежки мерки срещу Пхенян. "Статуквото в Северна Корея е неприемливо, Съветът трябва да е готов за въвеждането на по-строги санкции срещу ядрените ракетни програми на КНДР", заяви още Тръмп. По негови думи действията на Северна Корея са реална заплаха за света. 

От 2006 г. насам Съвета за сигурност на ООН прие шест резолюции, целта на които е да накара Пхенян да се откаже от ядреното си развитие. Последните две бяха приети през 2016 г. и значително затегнаха ограниченията. Малко след това ООН наложи забрана за търговията, износа на минерали икупуването на оръжия.

Припомняме, че делегациите на Япония, САЩ и Южна Корея се договориха да увеличат натиска върху Северна Корея. Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Джоузеф Юн подчерта, че Пхенян не е готов за диалог. 

През последните години Китай се присъедини активно към опитите за разрешаване на ситуацията на Корейския полуостров. Само за няколко седмици китайският президент Си Цзипин проведе серия от разговори с американския си колега. Китайският държавен глава многократно подчерта, че Пекин осъжда действията на Пхенян, които са в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. В същото време Цзипин предупреди Вашингтон да не предприема прибързани действия.

"Надяваме се, че съответните страни ще избегнат ескалация на ситуацията на Корейския полуостров", каза китайският президент. По негови думи проблемът на Корейския полуостров може да бъде разрешен само в случай, че заинтересованите страни изпълнят ангажиментите си.

Си изрази готовност да работи с всички страни за насърчаване на мира в региона.

#Томахоук #ООН #Марк Тонър #Доналд Тръмп #КНДР #Пхенян #Си Цзипин #Северна Корея #Южна Корея #САЩ #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »