Франциск: Живеем в цивилизация, която затваря врати за мигрантите, това е самоубийство

Франциск: Живеем в цивилизация, която затваря врати за мигрантите, това е самоубийство
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Папа Франциск призова правителствата да изведат мигрантите и бежанците от центровете, където са държани, и каза, че много от тези места са се превърнали в „концентрационни лагери“, предаде БНР. Франциск посети базиликата „Сан Бартоломео“ в Рим, където се срещна с мигранти. Папата похвали страните, които помагат на бежанците и им благодари, че „носят това допълнително бреме, защото изглежда, че международните съглашения са по-важни от човешките права“, пише Труд.

Папа Франциск отдаде почит към неназована християнка, убита заради вярата си пред нейния мюсюлмански съпруг. В емоционално обръщение главата на Римокатолическата църква заяви, че иска тази жена да бъде запомнена заедно с всички останали мъченици на базиликата "Св. Вартоломей" в Рим, предаде БГНЕС.

Той разкри, че е видял съпруга на жената и трите им деца по време на посещението си в бежански лагер на гръцкия остров Лесбос миналата година. „Мъжът ме погледна и каза: Отче, аз съм мюсюлманин, а моята съпруга е християнка. Бяхме ужасени… видяха разпятието и й казаха да го изхвърли. Когато тя отказа, прерязаха гърлото й пред очите ми. Ние се обичахме толкова много“, спомня си папата.

Повече от мигрантите в Лесбос по време на посещението му са били бежанци от конфликта в Сирия. Тогава Франциск е съдействал за влизането на три семейства в Италия, които вече започнали нов живот. Папата се е срещал и с други бежанци, допуснати по законни маршрути с помощта на общността Сант' Егидио. По неговите думи Старият континент трябва да покаже щедър дух.

"Живеем в цивилизация, която затваря врати за мигрантите: това се нарича самоубийство. Нека помислим за жестокостта, която засяга толкова много хора“, каза той. Висшият духовник похвали нарастващия брой италиански политици, които твърдят, че страната не може да се справи с притока, при който през последните три години в страната пристигнаха повече от половин милион мигранти. "Ако всяка община в Италия вземе само по двама бежанци, ще има място за всички", твърди той.

Стана ясно още, че по време на молитвата в базиликата Франциск е благословил дървени скулптури, доставени от сирийци в Алепо. "Молитвата на римския папа на това място е от особено значение в контекста на Великден, белязан от страданието на християните по целия свят", се казва още в изявлението на общността Сант Егидио, чиито основател е проф. Андреа Рикарди, предаде ТАСС.

Патриарх Константинополски Вартоломей ще придружи папа Франциск по време на визитата му при имама на Египет, шейх Ахмад ал-Тейбу на 28-и април, информира италианската преса, предаде РИА новости.

Експертите са на мнение, че срещата на най-влиятелните духовни водачи в християнството и исляма, ще бъде важен момент в съвместното противопоставяне срещу тероризма, особено след атентата в църквата в Египет на Цветница.

По време на визитата си Франциск ще се срещне с египетския президент Абдел Фаттах ал-Сиси, патриарха на Коптската църква и папа на Александрия Теодор II, както и ще посети най-големия сунитски ислямски университет Ал-Азхар.

По-рано заместник-държавния секретар по общите въпроси на Ватикана - архиепископ Джовани Анджело Вечиа заяви, че египетските власти са уверили Светия престол в сигурността на предстоящото посещение на папата.

В официално изявление американският президент Доналд Тръмп заяви, че очаква с нетърпение срещата си с папата по време на посещението си в Италия за срещата на върха на Г-7. "Да, очаквам да се срещна с папата", каза Тръмп по време на пресконференция в четвъртък, припомня РИА новости.

#Франциск #мигрантите #бежанците #Египет #Лесбос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »