Пенс: Американските кораби ще бъдат на позиция в Японско море до дни

Пенс: Американските кораби ще бъдат на позиция в Японско море до дни
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Ударната група на американският самолетоносач „Карл Винсън“ до дни ще пристигне в района на Корейския полуостров. Това заяви в Австралия вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, предаде „Франс прес”, цитирана от бТВ.

Придвижването на американските бойни кораби идва на фона на напрегнатите отношения със Северна Корея и нейните ракетни изпитания, които нарушават резолюция на ООН. „Нашето очакване е, че те (групата плавателни съдове – б.р.) ще бъдат на позиция в Японско море в рамките на дни, преди края на този месец“, обясни Пенс пред репортери в Сидни, пише Труд.

Междувременно стана ясно, че американски изтребител е паднал в морето при опит за кацане на самолетоносача „Карл Винсън“ южно от Филипините, предаде АП, като се позова на Седми американски флот. Пилотът е катапултирал и е бил спасен невредим.

Изтребителят Ф/А-18Е е извършвал рутинен полет при транзитно преминаване на самолетоносача през море Сулавеси. Инцидентът се разследва.

Северна Корея е „ядрена държава, способна да противодейства на Съединените щати“, заяви днес представителят на Министерството на външните работи в интервю за местен вестник.

Пред медията той подчертава и че „на тотална война КНДР ще отговори с тотална война, на ядрена – с ядрени удари“ и предаде, че „непобедимата революционна армия на КНДР следи внимателно всяка маневра на САЩ и е готова да реагира незабавно на всяка една провокация“. Представителят на Външното министерство оправи критики и към отказа на Щатите да се откажат от изпращането край Корейския полуостров на авионосеца „Карл Винсън“.

Пенс коментира още, че ангажимента на САЩ да вземе бежанци е "отражение на огромното значение на историческия съюз между САЩ и Австралия". Той коментира още, че администрацията на Тръмп се опитва да "изчисти водите", след като изпрати объркващи послания за местоположението на самолетоносача "Карл Винсън", който се предполага, че е изпратен към Северна Корея миналата седмица, предаде АФП.

Напрежението между САЩ и Северна Корея нарасна скоро след ракетните изпитания на Пхенян, а има и опасения, че КНДР подготвя нов ядрен тест. "Очакваме, че корабите ще бъдат във водите на Японско море в рамките на дни", допълни Пенс.

"Това, за което Северна Корея не трябва да прави грешка, е че САЩ разполага с ресурсите, персонала и присъствието в този регион на света", заяви Пенс. На 8-ми април от Американския флот заявиха, че военноморската операция се води от самолетоносача "Карл Винсън", който "плава на север" от водите на Сингапур и е "разумна мярка" за възпиране на режима на отшелниците.

"Изпращаме много силна армада", коментира Тръмп. Ръководителят на Пентагона Джим Матис по-рано заяви, че Винсън е по "пътя си на Север". Но същевременно флота призна, че корабите всъщност са изпратени в обратна посока към Австралия - далеч от Сингапур.

На срещата си с австралийския премиер Майкъл Търнбул, Пенс похвали ролята на Китай в разрешаването на корейската криза, но поднови поканите към Пеки да използва своята "уникална" позиция и да привлече Пхенян. Припомняме, че Пекин е единственият основен съюзник на Северна Корея, както и най-голям търговски партньор, но е подложен на все по-силен натиск от страна на САЩ, за да "попречи на Севера".

Австралийският премиер изрази опасения, че Китай има задължението да използва "огромния си лост", за да върне ядрената армия от ръба, затвърждавайки позицията на Канбера по ескалиращата криза. "Стъпките, които виждаме, че Китай предприемат в много отношения са безпрецедентни стъпки и оказват икономически натиск върху Пхенян, са добре дошли", заяви Пенс. По негови думи Китай "може да направи много повече".

Американският вицепрезидент допълни, че новият ангажимент на Китай е положителен. "Ние продължаваме да се надяваме и продължаваме да имаме голямата увереност, че най-накрая можем след едно поколение да постигнем мирно решение". Пенс допълни, че САЩ ще се противопоставят на всяка севернокорейска атака с "поразителен и ефективен отговор".

Коментарите на Пенс идват след като севернокорейският официален представител предупреди, че режимът няма намерение да намалява ракетната си програма, обещавайки седмични тестове и заплашвайки "война навсякъде", ако САЩ предприеха действия срещу нея.

Заместникът на Тръмп посети Южна Корея и Япония преди визитата си в Австралия, за да успокои съюзниците на САЩ, които се тревожат за ускоряващата се ракетна програма на Пхенян.

#Карл Винсън #Майк Пенс #Доналд Тръмп #Северна Корея #САЩ #Австралия #КНДР #Джим Матис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »