Путин: Военните действия на Русия в Сирия са срещу международните терористи

Путин: Военните действия на Русия в Сирия са срещу международните терористи
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Военните действия на Русия в Сирия трябва да възпрепятстват връщането на терористи на руска територия, заяви президентът Владимир Путин в интервю за телевизия "Мир 24", предаде ТАСС. "Нашите военнослужещи, нашата групировка, която воюва с международните терористи на друга територия, не на руска, правят това именно за да не може никой от тях да се върне тук. И ако все пак такова нещо понякога се случва, това показва, че сме направили правилния избор. Длъжни сме да направим всичко, за да минимизираме това завръщане", подчерта Путин, предаде Дарик.

По-рано стана ясно също, че Акбаржон Джалилов - предполагаемият извършител на атентата в метрото в Санкт Петербург на 3 март - е получил руско гражданство през 2011 г. благодарение на това, че баща му е живял дълго време в Санкт Петербург, отбелязва Би Би Си.

Мнозина сметнаха предоставянето на гражданство на Джалилов за недоглеждане на миграционните служби. Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников на свой ред заяви, че терористичните групи в Русия се състоят основно от трудови имигранти от страни от ОНД (Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия, Таджикистан и Узбекистан).

Междувременно на срещата си с държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсон, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е важно военните действия, като тези на американците в Сирия, да не се повтарят. "Смятаме, че е от съществено значение да бъде предотвратен рискът от повторни такива действия", коментира Лавров. Той добави, че Москва неведнъж е заявявала готовността за двустранни диалози с Вашингтон. Той добави, че това е последователността на руската политика , която се сформира в съответствие с международното право, а "не под влиянието на краткосрочните пазарни условия", добави още външният министър, предаде ТАСС. 

Стана ясно също, че говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков е заявил, че единственото логично обяснение на стратегията на Пентагона в Сирия, е отслабване на сирийската армия. "На първо място трябва да припомним, че за всички цели на американските крилати ракети има спътникови данни, и на второ място - целите са предимно големи по размер и обхват сропански постройки и структури", коментира Конашенков. 

Той добави, че единственото логично обяснение за атаката е отслабването на сирийския военен потенциал. Конашенков припомни, че по време на анти-терористичните операции на руските сили в Сирия са били изстреляни 128 крилати ракети по 74 обекта на терористите - командни и контролни центрове, складове и др.

 

 

#ФСС #Акбаржон Джалилов #Русия #Сирия #Пентагона #Рекс Тилерсон #Сергей Лавров #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"