Семерджиев: Агенцията по лекарствата е извън контрола на МЗ

Семерджиев: Агенцията по лекарствата е извън контрола на МЗ
Източник: БНР
A A+ A++ A

Агенцията по лекарствата е "функционално приватизирана" институция извън контрола на Министерството на здравеопазването. Това се казва в позиция на вицепремиера и здравен министър Илко Семерджиев, изпратена до медиите от пресцентъра на подопечното му ведомство, предаде Дарик.
 
Анализи показвали, че към момента статутът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) не отговаря на законово определените й функции. Агенцията е регламентирана със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и е определена в закона като "орган за надзор върху качеството, ефективността и безопасността на лекарствата".

От анализа на правомощията, възложени на ИАЛ, е видно, че поради промените в законодателството в областта на лекарствата през годините, тя в много малка степен осъществява вече функции, присъщи на изпълнителна агенция по смисъла на чл. 54 от Закона за администрацията, се казва в позицията. От здравното министерство поясняват, че съгласно чл. 54, ал. 1 от Закона за администрацията изпълнителната агенция, каквато е ИАЛ, е администрация към определен министър за административно обслужване на физически и юридически лица, както и за изпълнение на дейности и услуги, свързани с осигуряването на дейността на органите на държавната власт и на администрацията.  

Характерът на функциите на ИАЛ отговаряли в много по-голяма степен на функциите и предназначението на държавна комисия, се допълва в позицията. Фактическата обстановка в ИАЛ показва, че свръхконцентрацията на власт в едно лице, което години наред не желае да назначи свой заместник в разрез с Устройствения правилник, не само че се е превърнала във фактор за еднолично и незаконосъобразно управление, но също и за отказ да докладва и да се съобразява с висшестоящ орган на власт, какъвто се явява министърът на здравеопазването. Това очевидно е причината директорът да търси "спасение" от работодателя си чрез докладване в прокуратурата, което настоящият директор е извършвал нееднократно през годините, казва още Семерджиев.

„Подобен вид "функционална приватизация" на държавен орган и осигурената му пълна безконтролност обяснява множеството неблагоприятни ефекти върху здравната система като цяло и лекарствената политика в частност. Този факт вероятно стои и в основата на масирания натиск, упражняван върху министъра на здравеопазването от фармацевтични асоциации, фирми и други подконтролни субекти, но не само”, се отбелязва в позицията на министъра и се допълва: „Подобно единодействие между контролен орган и подконтролни субекти срещу ресорен министър е демонстрация на своеобразен картел на нерегламентирана власт и други ресурси”.

Министър Семерджиев изразява готовността си да представи в съда факти и доказателства, "които ще разтърсят не само българското общество", се казва още в съобщението.

#ИАЛ #Илко Семерджиев #спасение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »