Фандъкова одобри идеята на столичния главния архитект за велоалиея по "Патриарх Евтимий"

Фандъкова одобри идеята на столичния главния архитект за велоалиея по "Патриарх Евтимий"
Източник: Dnes.bg
A A+ A++ A

След една година зелена велоалея ще се появи по столичния булевард „Патриарх Евтимий”. Идеята идва от главния архитект на София Здравко Здравков, а кметът на града Йорданка Фандъкова подчерта, че това може да стане след завършване на строителството на метрото в този участък.
 
По препоръка на екипа на датския архитект Ян Геел, който ще консултира местната власт как да направи града по-достъпен, столицата ни трябва да ограничи достъпа на автомобили до централната част и да се увеличат велоалеите.

Плановете на местната власт в София да превърне столицата ни в екологичен град стигнаха и до изграждане на зелена велоалея от „Попа” до НДК. Идеята, която в момента все още се обсъжда, може да се стане факт чак догодина, стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова.

"При реконструкцията на бул. "Патриарх Евтимий", където в момента "Метрополитен" изгражда метростанциите. Това е идея, предстои тепърва тя да бъде обсъдена. На мен лично много ми харесва. Предложението е за изграждане на зелена велоалея по средата на булеварда - с дървета около нея и с, разбира се, възстановяване на еднопосочното движение", каза Фандъкова.
 
След половин година ще станат ясни и препоръките на датската архитектурна компания, която в продължение на една седмица се запознава с особеностите на София. Това, което специалистите на пръв поглед отчитат, е прекалено свободен достъп на автомобили до централната част на града.

#София #Патриарх Евтимий #Здравко Здравков #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници