Пациентите с Хепатит Б вече няма да плащат за лекарството Viread

Пациентите с Хепатит Б вече няма да плащат за лекарството Viread
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Пациентите, които се лекуват от Хепатит Б, вече няма да доплащат за лекарствения продукт Viread, увериха от НЗОК. От 1 април той ще се поема изцяло от здравната каса, както преди, пише Труд.

В списъка на лекарствените продукти за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК (Приложение № 1 на ПЛС), бе включен лекарствен продукт с по-ниска цена от лекарствения продукт Viread, предназначен за лечение на Хепатит Б, съобщават от пресцентъра на НЗОК. Това налага новият лекарствен продукт да бъде заплащан напълно, а за останалите подобни продукти здравноосигурените лица да доплащат.

От новия лекарствен продукт с по-ниска цена на българския фармацевтичен пазар не бяха осигурени количества, което доведе до напрежение сред пациентите, които би трябвало да доплащат разликата в цената на Viread. По изрично настояване на НЗОК, съвместно с компетентните институции, новият лекарствен продукт, който не е наличен в аптеките в страната, бе заличен от списъка до осигуряването на регулярен внос на същия. Тази промяна ще бъде отразена в актуализацията на Приложение №1 на ПЛС, към 02.04.2017 г. Решението е с предварително изпълнение.

В следствие на това, лекарственият продукт Viread, считано от 01.04.2017 г., отново става референт и ще се заплаща напълно от НЗОК, което е отразено в актуализирания аптечен софтуер. Здравноосигурените лица, на които валидността на рецептите с предписан им Viread позволява, могат да получат от аптеките лекарствения продукт от 01.04.2017 г., когато той отново ще бъде напълно заплащан от НЗОК.

 

#НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »