Дянков: Първата стъпка към еврозоната трябва да стане по време на председателството на ЕС

Дянков: Първата стъпка към еврозоната трябва да стане по време на председателството на ЕС
Източник: OFFNews
A A+ A++ A

Новото правителство, което предстои да бъде съставено, има възможност да изпълни целия си мандат. Основните му приоритети ще са магистрала „Хемус“, средното образование, Беркзит и влизането в Еврозоната, първите стъпки за което трябва да бъдат направени по време на българското европредседателство. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков по БТВ. 

Той присъства в Малта на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), където беше и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Смятам, че има доста добра възможност да се изпълни целият мандат (на правителството), първо защото предстои българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Всички разбират, че в началото на следващата година трябва да има стабилно правителство. Затова и съветите към България в Малта бяха: „Определете няколко приоритета, подпишете коалиционно споразумение и вървете по тези основни приоритети“, коментира Дянков, пише Труд.

Вчера са били определени няколко такива приоритети: магистрала „Хемус“, сериозна реформа в средното образование, Беркзит да не е в ущърб за България и влизането ни в еврозоната. Дянков смята, че със сигурност Борисов ще е следващият премиер и че ще направи коалиция с Обединените патриоти, но тогава те ще трябва да поемат отговорност и за някои политики. Според него министерствата, които отговарят за основните приоритети, трябва да останат за ГЕРБ. За останалите – зависи какви квалифицирани кадри имат коалиционните партньори.

Помолен да коментира спекулациите, че лидерът на ВМРО може да стане министър на отбраната, Дянков отговори, че е възможно. Военното министерство и в миналия мандат беше в ръцете на коалиционен партньор, припомни той. Дянков посочи, че първата стъпка към влизане в еврозоната трябва да се направи по време на българското европредседателство, защото в противен случай след това „ще трябва да чакаме много, няколко години“.

Той коментира и предизборните обещания на ГЕРБ за повишаване на минималната и средната работна заплата. По думите му едното от тях – за средната работна заплата, не е реалистично, защото тя не зависи от правителството и не е сериозно да се обещава. Дянков смята, че новият еврокомисар трябва да бъде назначен от новото, а не от служебното правителство.

#ЕНП #ВМРО #еврозоната #ГЕРБ #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »