Още 4 автобуса с избиратели тръгнаха от Бурса за България

Още 4 автобуса с избиратели тръгнаха от Бурса за България
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Четири автобуса само от един от кварталите на Бурса в Турция потеглиха за България тази сутрин. Стотици изселници ще се приберат в България, за да гласуват и да видят роднините си. Политически емисари организират пътуванията, имат списъци с имена на хора, които трябва да бъдат качени на автобусите, предаде БНТ.

График на тръгване, стриктна организация, агитационни есемеси по телефоните – така протичат дните преди изборите в града с най-много български изселници. Организацията е изключително стриктна. Десетки автобуси дневно тръгват от града за България. Седем са местата в Бурса, откъдето тръгват автобусите – това са предимно големите изселнически квартали – Кестел, Йълдъръм, Йенибалар, Гюрукле, Хюриет. Повечето хора пътуват за Кърджали, Крумовград, Бенковски и селата в региона, откъдето са родом и където ще гласуват, пише Труд.

Автобусите се организират от политическа сила. Има политически емисари със списъци, които отговарят за попълването на местата. В списъците са имената на живеещите в даден квартал. Тази сутрин наш екип беше в Милет махала, в която живеят около 60 000 изселници. От махала Милет тази сутрин в 7 ч. тръгнаха четири автобуса за България. Повечето хора казаха, че пътуването до България е безплатно и използват възможността да се видят с роднините си в родината. Така хем ще гласуват в България, хем ще се видят с приятели и познати.

Твърдят, че не знаят кой плаща за пътуването. Двама души, които признават, че са от политическа партия, наблюдаваха изселниците – всеки да се качи в определения автобус. Всеки от емисарите има списъци с имената и данните на изселниците и следи автобусите да потеглят пълни. В организацията се включват и местните районни кметове и управи в града.

Изселници показаха пред българските журналисти и агитационни есемеси, които са получавали през последните дни, да гласуват за определена политическа сила. В Бурса право на глас имат 50 000 изселници. Очакванията на изселническите организации са автобусите да успеят да изпратят в България между 10-21 000 души от Бурса, тъй като в града има само 8 секции, които не са достатъчни, за да могат всички желаещи да гласуват в тях.

Тази година за предсрочните парламентарни избори тук са подадени 19 000 заявления – в цяла Турция, което е най-много в сравнение с всички подадени заявления от чужбина. На президентските избори гласуват 29 000 души.

#Бурса #Турция #България #автобуси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »