Дни преди вота: ГЕРБ води пред БСП с близо 2%

Дни преди вота: ГЕРБ води пред БСП с близо 2%
Източник: Монитор
A A+ A++ A

Около 360 000 българи (12%) са твърдо решени да гласуват на предсрочния парламентарен вот в неделя, но все още не взели окончателно решение чия бюлетина ще пуснат. Това покзва изследване на социологическа агенция „Алфа рисърч“ за електоралните нагласи в последните дни преди вота, пише Труд.

Изследването е проведено в периода 20 – 22 март 2017 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. 62% от живеещите в страната приблизително 6 млн. пълнолетни граждани заявяват, че ще отидат до урните на 26 март. На тази база и отчитайки тенденциите от президентския вот, може да се очаква, че между 3,6 и 3,7 млн. души ще упражнят правото си на глас в неделя.

В навечерието на изборите проучването на „Алфа Рисърч“ отчита 2.6% преднина на ГЕРБ (31.7%) пред БСП (29.1%). Много близки са позициите между Обединените патриоти (8.9%) и ДПС (8.4%). Разликата между тях е, че ДПС рязко мобилизира вота си през последните дни, докато при националистите се наблюдава лек отлив в рамките на кампанията. Партия „Воля“ на Веселин Марешки е петият сигурен участник в следващия парламент с 6.8% подкрепа към момента. Точно на 4-процентовата бариера е коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“.

Проучването отчита електорална подкрепа за коалициите „АБВ-Движение 21“, Движение „Да, България“ и „Нова република“ около и над 2%. Специфично за тях е, че имат твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места. ДОСТ на Лютви Местан събира около 1% от гласовете в страната.

Около 3.5% смятат да изберат опцията „не подкрепям никого“. При това разпределение на силите в края на кампанията, 5 партиен парламент би изглеждал приблизително по следния начин. ГЕРБ – 89-91 мандата, БСП – 81-83, Обединените патриоти и ДПС – по 24-25, Воля – 18-19. При 6 партиен парламент ГЕРБ би взел 85-87, БСП – 77-79, ОП и ДПС – по 22-24, Воля – 17-18, и РБ – 10.

#изследване #ГЕРБ #ДОСТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"