Атентаторът от Лондон бил познат на полицията и британското разузнаване

Атентаторът от Лондон бил познат на полицията и британското разузнаване
Източник: Glas.bg
A A+ A++ A

Нападателят от Лондон, който уби четирима души и рани над 40, е роден във Великобритания и е известен на полицията и разузнавателните служби. Това разкри премиерът Тереза Мей в обръщение пред Камарата на общините в британския парламент. Мъжът, чието име не се обявява, е бил разследван преди години заради съмнения в съучастие в опасен екстремизъм. Той обаче е сметнат за "периферна фигура" в проверяваната схема, пише Vesti.

"Той не е бил част от настоящата разузнавателна картина", обяви Мей. Службите не са разполагали с предварителна информация за евентуалното планиране на атентата, каза още министър-предеседателят. Министърът на отбраната Майкъл Фалън обяви пред BBC, че работната версия на разследването е, че атаката е свързана с "ислямския тероризъм под някаква форма". По-рано днес Марк Роули от полицията в Лондон обяви, че са извършени седем ареста на територията на Лондон и Бирмингам, а малко по-късно е задържан и осми човек.

"Все още продъдължаваме да смятаме, че атентаторът е действал сам, вдъхновен от международния тероризъм. На този етап няма конкретна информация за бъдещи заплахи за обществената сигурност", каза Роули и призова журналистите да не публикуват името на атентатора, докато разследването не е приключило.

Директорът на контраразузнавателната служба MI5 Андрю Паркър осъди атаката като "възмутителна и отвратителна". Агенцията е напълно мобилизирана в подкрепа на полицията, посочи още Паркър.

Според полицията нападателят в Уестминстър е само един и става въпрос за тероризъм. Все още не се оповестява самоличността му. На една от снимките, показващи тялото на атентатора в близък план, се вижда дълга брада, предаде Дарик. Мъжът е врязал автомобила си в десетки пешеходци на Уестминстърския мост, след което е слязъл от него и е атакувал първия срещнат полицейски служител с нож, дълъг около 20 см. Малко след като е ранил полицая, той е бил прострелян. Очевидец на инцидента ракзава: "Бях на средата на моста, когато някой започна да крещи. Първо реших, че се има някакъв инцидент. Тогава обаче видях обувка  от едната страна на пътя и тяло от другата страна. След няколко метра видях още един труп. А когато погледнах през моста, във водата се носеше тяло."


Една от петте жертви на атентата е 43-годишна преподавателка по испански, майка на две деца, на име Айша Фрейд. По време на нападението тя е отивала да прибере децата си от училище. Френският премиер Бернар Казньов заяви, че има пострадали френски ученици. Появиха се съобщения за румънски и южнокорейски граждани, пострадали при нападението. Към момента няма информация за пострадали български граждани. Посолството ни в британската столица следи ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти, съобщиха от Външно министерство. Полицията в Лондон публикува номера на горещи телефонни линии за сигнали от граждани, чиито близки може да са били засегнати при нападението. Те предупреждават, че линиите са силно натоварени и може да се наложи дълго изчакване.

Четири часа след атаката край британския парламент снощи метростанцията „Норт Гринуич“ в Лондон беше затворена и евакуирана заради „подозрителен пакет“. След като покета бе проверен, станцията отвори отново. Представител на органите на реда призова очевидците на инцидента да помогнат с информация. "Разследването се води от Звеното за борба с тероризма към Скотланд Ярд. Призоваваме всеки, който е направил снимки или е заснел видео на инцидента, да ги предаде на полицията."

Седем души са задържани след терористичната атака, като арестите са извършени в столицата Лондон и в Бирмингам в рамките на спецоперации. В изявление британският премиер Тереза Мей определи нападението като болна и извратена атака в сърцето на Лондон. "Нивото на заплаха на Обединеното кралство ще остане "сериозно" и това няма да се промени. Нашите мисли и молитви отиват при тези, които бяха засегнати – жертвите, техните семейства и приятели, които помахаха за довиждане на любимите, но сега няма да ги посрещнат вкъщи. За тези от нас, които бяхме в Парламента по време на тази атака, тези събития ни напомнят за невероятната храброст на нашата полиция и служби за сигурност, които рискуваха животите си, заради нашата сигурност."

Световните лидери осъдиха трагедията, а в полунощ  светлините на Айфеловата кула в Париж угаснаха в знак на съпричастност с Лондон. Метростанция "Уестминстър" остава частично затворена, без възможност за влизане или излизане от нея. Пътуващите с метрото все пак могат да се движат по други линии. Автобусите на градския транспорт също не се движат в района, тъй като все още тече разследване и е строго охраняван от въоръжени полицаи. Уестминстърският мост остава затворен за пешеходци и транспортни средства, както и целият район около сградата на Парламента. Все още не е ясно кога ситуацията ще се нормализира.

#Лондон #Тереза Мей #Андрю Паркър #Айфеловата #Париж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"